Nieuws
14-08-2017

NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden geeft inzicht in zorg bij bevolkingsdaling

Krimpgebieden zijn regio’s in Nederland die te maken hebben met een relatief snelle bevolkingsdaling. In anticipeerregio’s gaat dit iets minder snel. Wanneer vooral jonge, gezonde en kapitaalkrachtige mensen deze regio’s verlaten wordt de zorg kwetsbaar. Toch zien we dat niet alle krimp- en anticipeerregio’s in even grote mate met deze problemen te maken hebben. Dit is nu na te gaan met de NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden.

Door het vertrek van jonge mensen uit krimpgebieden, zet een oververtegenwoordiging van kwetsbare en oudere mensen extra druk op de gezondheidszorg. Zeker in de eerste lijn. Door vergrijzing is er in de krimpgebieden niet alleen sprake van een grotere zorgvraag en meer zorggebruik. Er kunnen ook nog eens regionale tekorten aan zorgpersoneel ontstaan.

De NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden brengt de verschillen tussen alle regio’s en gemeenten in de krimpgebieden overzichtelijk in kaart. Wie wil weten welke krimp- en anticipeerregio’s met welke zorgproblemen te maken hebben, kan kiezen uit een uitgebreide set van indicatoren. Voor zorggebruik, zorgaanbod, zorgkosten en combinaties daarvan. Dat geldt ook voor wie één bepaalde gemeente wil vergelijken. Dat kan met andere krimp- of anticipeergemeenten, regio’s of met de rest van Nederland. Cijfers hebben betrekking op verschillende jaren. Zo kan ook nog bekeken worden of bepaalde krimp- en anticipeerregio’s sneller veranderen dan andere.

De monitor levert informatie en inzichten voor onderzoekers, beleidsmakers en zorgverleners. De kern van de monitor is: leren door vergelijken. Krimpregio’s kunnen erg van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld in huisartsbezoek voor chronische ziekten, of de kosten voor verloskundige zorg. De NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden biedt dus een ‘zorgspiegel’ voor gemeenten en regio’s. Daarmee worden organisaties ondersteund om de zorg in hun regio of gemeente zo goed mogelijk organiseren. En zo draagt de monitor bij aan een betere gezondheidszorg; ook in de krimpgebieden.

De NIVEL Zorgmonitor Krimpgebieden wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS.
Ga naar www.nivel.nl/krimp voor verdere informatie, of raadpleeg de factsheets.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.