Griepepidemie in Nederland
Nieuws
16-03-2022

Griepepidemie in Nederland (2022)

De afgelopen weken nam het aantal mensen met griep flink toe. En afgelopen week groeide ook het aantal keel- en neusmonsters van mensen met griepachtige klachten waarin een influenzavirus werd gevonden, blijkt uit bronnen van het Nivel, RIVM en Erasmus MC. Sinds week 10 van 2022 kunnen we officieel spreken van een griepepidemie, zo geven deze drie instanties aan.

We spreken in het algemeen over een griepepidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen bij de huisarts komen met griepachtige verschijnselen en minstens 10 procent van deze mensen het influenzavirus heeft.

Stijging aantal influenzavirussen zet door

Vorige week (week 9; 28 feb - 6 mrt) was al een duidelijke stijging van het aantal keel- en neusmonsters met influenzavirus te zien. Afgelopen week (week 10; 7-13 mrt) steeg dit aantal in rap tempo verder en werd in ruim de helft van de monsters een influenzavirus gevonden. Daarom zeggen het Nivel, RIVM en Erasmus MC nu dat er een griepepidemie begonnen is.  

De figuur laat een stijging zien van het aantal influenzavirussen (donkergrijs) in week 10 (7-13 mrt), zeker in vergelijking met andere luchtwegvirussen.

stijging van het aantal influenzavirussen (donkergrijs) in week 10

Bekijk het gehele Nivel Surveillance Bulletin voor alle weekcijfers van aandoeningen in de week van 7–13 maart.

Stijging griepgevallen waarschijnlijk gerelateerd aan opheffen coronamaatregelen

Sinds oktober 2021, het begin van het huidige griepseizoen, werd het griepvirus in Nederland maar heel soms gevonden. Waarschijnlijk komt dit door de coronamaatregelen, die ook de verspreiding van het griepvirus tegengaan. Nu veel maatregelen zijn losgelaten, hebben mensen weer meer contact met anderen en kan ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toenemen.

Coronamaatregelen bemoeilijken deze winter het vaststellen van een griepepidemie

In Nederland voeren het Nivel, het RIVM en het Erasmus MC samen de griepsurveillance uit. Via een landelijk netwerk van Peilstations geven huisartsenpraktijken elke week aan het Nivel door hoeveel mensen met griepachtige klachten zij in hun praktijk zien. Bij een deel van deze mensen nemen de huisartsen keel- en neusmonsters af. Bij het RIVM wordt bepaald of zij ook echt het griepvirus hebben. Elke week worden de resultaten gepubliceerd in een Nivel Surveillance Bulletin, die op de surveillancepagina van de Nivel-website te vinden is.

Deze winter is het lastig om te bepalen of er sprake is van een griepepidemie aan de hand van cijfers afkomstig van huisartsenpraktijken. De klachten van griep lijken namelijk erg op die van het coronavirus en veel mensen met griepachtige klachten zullen naar een GGD-teststraat gaan of doen een zelftest. Er gaan daardoor minder mensen met luchtweginfecties naar de huisarts dan vorige jaren.

Vinger aan de pols houden

Sinds november 2021 wordt een deel van de monsters voor COVID-19 uit de teststraten van de GGD Amsterdam en de GGD Utrecht door het RIVM onderzocht op aanwezigheid van griepvirussen. De stijging van het aantal griepvirussen zien we dan ook niet alleen in de huisartsenpraktijk, maar ook bij de GGD-teststraten. En ook laboratoria en ziekenhuizen geven een stijging aan. Op basis van deze informatie, vanuit verschillende bronnen, wordt griep goed in de gaten gehouden door het Nivel, RIVM en Erasmus MC.

Meer weten over griep?

Ga naar griepcijfers of bekijk alle informatie over griep die wij presenteren:

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.