Nivel-gesprek-arts-oudere-patient
Nieuws
07-06-2017

Nieuwe online training Luistertijd helpt oudere kankerpatiënten beter communiceren met arts

Onderzoekers van het Nivel hebben Luistertijd ontwikkeld: een online communicatietraining voor oudere patiënten met kanker ter voorbereiding op gesprekken met oncologische zorgverleners, en ter bevordering van hun participatie tijdens consulten. Wat de training uniek maakt is dat hij bedoeld is voor patiënten, terwijl de meeste trainingen zich richten op communicatie-strategieën van professionals.

Met de nieuwe training Luistertijd kunnen patiënten ter voorbereiding nagespeelde gesprekken tussen patiënten en oncologische zorgverleners bekijken, leren hoe zij zich kunnen voorbereiden op een gesprek met de zorgverlener en hoe ze dit gesprek kunnen voeren.

‘Dit onderzoek past in ontwikkelingen van de laatste jaren waarin we onderzoek doen naar de vraag hoe we patiënten beter kunnen toerusten om goede keuzes te maken binnen de gezondheidszorg’, licht Nivel-onderzoeker Janneke Noordman toe. Hiermee is het een van de eerste initiatieven om naast professionals ook patiënten gespreksvaardigheden aan te leren. “We zijn er van overtuigd dat gespreksvaardigheden voor beide partijen even belangrijk zijn”, aldus Noordman.

In de video’s worden voorbeelden gegeven van goede communicatie. Ze zijn gebaseerd op echte verhalen van patiënten en nagespeeld door acteurs. De training is gemaakt voor 65-plussers met kanker en hun naasten, maar kan voor patiënten van alle leeftijden nuttig zijn. De training is voor iedereen beschikbaar op Kanker.nl.

Barrières in het gesprek
Met name oudere patiënten met kanker ervaren barrières in de communicatie met  oncologische zorgverleners en hebben behoefte aan ondersteuning daarbij. Een gesprek voeren als patiënt met een zorgverlener is namelijk niet altijd makkelijk: er is misschien weinig tijd om een goed gesprek te voeren, de zorgverlener gebruikt te moeilijke woorden, de patiënt ervaart allerlei emoties, waardoor niet alle informatie van de zorgverlener wordt onthouden, patiënten vergeten bepaalde vragen te stellen of patiënten delen niet voldoende informatie met de zorgverlener.

Totstandkoming training
De communicatiebarrières en behoeften van ouderen met kanker zijn geïnventariseerd door middel van interviews. Voordat de video’s werden opgenomen zijn de uitgeschreven voorbeelden van goede communicatie voorgelegd aan oudere patiënten met kanker, oncologische zorgverleners en vertegenwoordigers van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). De training werd gefinancierd door KWF Kankerbestrijding.

Zie ook:
https://www.kanker.nl/bibliotheek/zorg-in-het-ziekenhuis/in-gesprek-met-uw-arts/10879-online-communicatietraining-in-gesprek-met-uw-arts
https://www.kanker.nl/bibliotheek/zorg-in-het-ziekenhuis/in-gesprek-met-uw-arts/10896-in-gesprek-met-de-arts-videodagboek-van-roos-en-teun
https://www.kanker.nl/bibliotheek/zorg-in-het-ziekenhuis/in-gesprek-met-uw-arts/10897-in-gesprek-met-de-arts-videodagboek-van-kees-en-petra

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.