Nieuws
13-11-2003

Wachtlijst grootste knelpunt logopedie

Bij ruim 62 procent van de zelfstandige logopedisten in Nederland wachten cliënten langer dan tien weken op aanvang van de behandeling. Patiënten, logopedisten en zorgverzekeraars ervaren de wachtlijsten als het grootste knelpunt. De vrijgevestigde logopedisten menen dat het toegenomen aantal cliënten en een tekort aan nieuw opgeleide logopedisten de belangrijkste oorzaken zijn voor het ontstaan van deze wachtlijsten. Dit blijkt uit NIVEL onderzoek naar de situatie van de logopedie in de extramurale gezondheidszorg.

Logopedisten behandelen veel kinderen met stoornissen in spraak en/of de taalontwikkeling. Deze kinderen worden vaak doorgestuurd na screening in het basisonderwijs. Ook ouderen die een beroerte hebben doorgemaakt komen vaak bij de logopedist. De onderzoekers vonden een grote variatie in de omvang en de duur van de behandeling. Zij pleiten daarom voor de ontwikkeling van behandelrichtlijnen. Mogelijk zou dit tot een verbetering van de efficiëntie van zorg kunnen leiden.

Over het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van het College voor Zorgverzekeringen. Ruim 200 van de 1700 vrijgevestigde logopedisten vulden voor het onderzoek een enquête in.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.