Nieuws
22-01-2004

Mensen verwachten minder van huisarts bij alledaagse klachten dan in 1987

In 1987 verwachtte 30% van de bevolking dat griep sneller over zou gaan met hulp van de huisarts. In 2001 dacht nog maar 14% dit. Ook voor andere alledaagse klachten zoals keelpijn, maagpijn of diarree, verwacht men tegenwoordig minder effect van een huisartsbezoek.Alleen bij nervositeit of een gejaagd gevoel verwachten iets meer mensen dan in 1987 dat een bezoek aan de huisarts zou kunnen helpen. Dit blijkt uit een vragenlijst die zowel in 1987 als in 2001 werd afgenomen onder ongeveer 10.000 Nederlanders, in het kader van de 1e en de 2e Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk.
Consultatie van een huisarts bij dit soort klachten is vaak niet noodzakelijk: de klachten gaan meestal over zonder dat er een huisarts aan te pas hoeft  te komen.

De onderzoekers vermoeden dat de toegenomen zelfzorg bij alledaagse klachten te maken heeft met de voorlichting die huisartsen hierover al jaren geven. Ook speelt mogelijk de zogenaamde ‘1 september maatregel’ van 1999, waardoor een aantal zelfzorgmiddelen niet meer door het ziekenfonds wordt vergoed, evenals de toename van gezondheidsinformatie op internet. Het lijkt er op dat het beleid om door meer zelfzorg een onnodige belasting van huisartsen te verminderen heeft gewerkt.

Overigens zijn de verwachtingen van het nut van een huisartsconsult bij alledaagse klachten niet in alle lagen van de bevolking even sterk afgenomen. Zowel bij ouderen als bij niet-westerse allochtonen die de Nederlandstalige vragenlijst hebben ingevuld, zijn de verwachtingen substantieel afgenomen. Lager opgeleiden verwachten bij alledaagse klachten echter bijna evenveel van hun huisarts als in 1987.

Lees het artikel in Huisarts & Wetenschap (pdf)

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.