Publicatie

Publicatie datum

Arbeidsmarktverkenning ambulancepersoneel 2001.

Vugts, C., Hingstman, L. Arbeidsmarktverkenning ambulancepersoneel 2001. Utrecht: NIVEL, 2002. 105 p.
Download de PDF
Circa 93% van de ambulancechauffeurs en 89% van de ambulanceverpleegkundigen haalt voldoening uit zijn of haar werk, ondanks de drukte die zij ervaren, het in hun ogen te lage salaris en de geringe carrièremogelijkheden. Dit blijkt uit NIVEL-onderzoek naar de arbeidsmarkt en de werkbeleving van het ambulancepersoneel in Nederland, in opdracht van de Stichting Ontwikkeling Vakopleiding Ambulance Hulpverlening (SOVAM).
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport pleit sinds jaren voor een verdere schaalvergroting in de ambulancezorg. De meeste ambulancediensten en CPA’s (Centrale Posten Ambulancevervoer) zouden te klein van omvang zijn om op verantwoorde wijze de kwaliteit te waarborgen en prikkels te bieden voor doelmatigheid. Niet alleen is er sprake van schaalvergroting maar ook inhoudelijk hebben er belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden. In de eerste plaats is het primaat van de activiteiten verlegd van vervoer naar zorg. In de tweede plaats is er, mede ten gevolge van wettelijke regelingen, binnen de sector veel aandacht besteed aan kwaliteitsverbetering. In het kader van de schaalvergroting en de toenemende kwaliteitseisen is het van groot belang dat de ontwikkelingen op het gebied van de arbeidsmarkt voor ambulancepersoneel op de voet worden gevolgd.
Het onderzoek betrof gegevens over het personeel van 69 ambulancediensten, zoals de omvang, de samenstelling, de (vervolg)opleiding en de in-en uitstroom van het personeel. Er werden schriftelijke vragenlijsten uitgezet onder 69 ambulancediensten en 26 CPA’s en onder een steekproef van ambulancepersoneel (200 ambulanceverpleegkundigen en 170 ambulancechauffeurs). Het onderzoek is een vervolg op eerdere onderzoeken uit 1995 en 1997, waarvan het laatste ook door het NIVEL werd uitgevoerd.