Publicatie

Publicatie datum

Volwassenen bij de eerstelijnpsycholoog in 2010: kenmerken en geboden hulp.

Veerbeek, M., Nuijen, J., Smit, D., Emmen, M., Verhaak, P. Volwassenen bij de eerstelijnpsycholoog in 2010: kenmerken en geboden hulp. In: J. Nuijen. Trendrapportage GGZ 2012. Deel 2A: Toegang en zorggebruik GGZ in de eerste lijn. De rol van de huisarts en de eerstelijnspsycholoog. Utrecht: Trimbos Instituut, 2012. p. 55-81, 93-95, 117.
Download de PDF
In dit hoofdstuk wordt ingezoomd op de eerstelijnspycholoog.
Eerstelijnspsychologen bieden hulp aan personen met lichte tot matig ernstige psychische problemen (LVE, 2010a). De meeste patiënten van de eerstelijnspsycholoog zijn doorverwezen door de huisarts (±60%) (LVE, 2011a). Daarnaast zoekt een relatief grote groep op eigen initiatief hulp (±30%). De rest van de patiënten is doorverwezen door uiteenlopende disciplines, waaronder de bedrijfsarts, maatschappelijk werker of een collega psycholoog (LVE, 2011a).
De hulp die verleend wordt door eerstelijnspsychologen:
–– is laagdrempelig en toegankelijk: patiënten kunnen op korte termijn behandeld worden, er is wettelijk gezien geen verwijzing vereist om in behandeling te komen, en de behandeling is toegankelijk voor een breed publiek qua leeftijd, achtergrond en afkomst (LVE, 2008; Emmen e.a., 2008);
–– is kortdurend: er wordt naar gestreefd om de behandeling binnen maximaal 12 consulten af te ronden (LVE, 2010a);
–– omvat diagnostiek: eerstelijnspsychologen passen doelgerichte diagnostiek toe die direct bij de klacht aansluit (Emmen e.a., 2008). Contextuele informatie speelt hierbij een belangrijke rol (Derksen & De Jong, 2011);
–– is generalistisch: eerstelijnspsychologen maken gebruik van een breed hulpaanbod met een scala aan psychologische behandelmethodes voor diverse problemen, zoals gedragstherapie, psychodynamische therapie, systeemtherapie of speltherapie (Emmen e.a., 2008; LVE, 2010a). De behandeling is gericht op het wegnemen dan wel het beheersbaar maken van de psychische problematiek (LVE, 2010a).