Nivel: In 2023 vaker naar de huisarts en minder vaak de huisarts aan huis
Nieuws
11-07-2024

In 2023 vaker naar de huisarts en minder vaak de huisarts aan huis

Het aantal huisartsconsulten lag in 2023 zo’n 6% tot 8% hoger dan in 2019. Ook het aantal visites intensieve zorg door de huisarts lag in 2023 hoger dan in 2019, namelijk 11% tot 19%. Deze visites worden met name gebracht voor zorg aan mensen in hun laatste levensfase. Het aantal reguliere huisartsvisites lag in 2023 juist 20% tot 24% lager dan in 2019. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit.

Onderzoeksinstituut Nivel monitort wekelijks het zorggebruik bij de huisarts. Deze monitor maakt deel uit van bredere monitoring op het gebied van zorggebruik door de Nederlandse Zorgautoriteit. In de monitor van het Nivel wordt vooral gekeken naar het verschil tussen het actuele gebruik van de huisartsenzorg en het gebruik hiervan in 2019, vóór de coronapandemie. In dit onderzoek bekeken we dit voor de huisartsenzorg in 2023. De inzichten hieruit kunnen worden ingezet om gerichter beleid te voeren op het gebied van huisartsenzorg.

Huisarts gaat minder op reguliere visites dan voor corona

In 2023 lag het aantal reguliere huisartsvisites 20% tot 24% lager dan in 2019. Dit kan komen door de hoge werkdruk in de huisartsenzorg. Huisartsen zijn namelijk relatief veel tijd kwijt aan een visite.

Huisarts brengt meer visites intensieve zorg dan voor corona

Het aantal visites intensieve zorg voor met name mensen in hun laatste levensfase lag in 2023 juist 11% tot 19% hoger dan in 2019. Bij deze visites zal de werkdruk waarschijnlijk minder invloed hebben gehad. Ze zijn namelijk urgenter en zullen dus ook bij hoge werkdruk worden uitgevoerd. Huisartsen kunnen tijdens de coronapandemie ook meer bekend zijn geraakt met de mogelijkheid om visites intensieve zorg te declareren. Deze declaratie mocht tijdens de pandemie namelijk ook gebruikt worden voor visites aan patiënten met (een verdenking op) COVID-19.

Fragment uit In 2023 vaker naar de huisarts en minder vaak de huisarts aan huis.
Visite

Gemiddeld aantal huisartsconsulten blijft stijgen

Het totaal aantal huisartsconsulten lag in 2023 6% tot 8% hoger dan in 2019. Daarmee lijkt over de periode van 2019 tot 2023 het aantal consulten geleidelijk aan toe te nemen. Consulten worden ook langer. Waar tijdens de pandemie het aantal consulten bij de huisarts van minder dan 5 minuten toenam, zijn dat in 2023 voornamelijk consulten van 5 tot 20 minuten. Dit kan komen doordat patiënten eerst meer telefonisch contact hadden met de huisarts en ze nu meer langskomen voor consulten in de huisartsenpraktijk. Mogelijk speelt het initiatief “Meer Tijd voor de Patiënt” van Zorgverzekeraars Nederland, de Landelijke Huisartsenvereniging en InEen, de vereniging voor eerstelijnsorganisaties, hierin ook een rol.

Over het onderzoek

Voor het samenstellen van deze factsheet baseren we ons op gegevens van bijna 400 huisartsenpraktijken die zijn aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Het gaat hierbij om routinematig vastgelegde gegevens door zorgverleners in het elektronisch patiëntendossier, waaronder informatie over verleende zorg, diagnoses, voorgeschreven geneesmiddelen en consulten.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.