Uit onderzoek van het Nivel komen naast onze vele publicaties verschillende andere kennisproducten voort, zoals cijfers online, dossiers en tools. Waar kunt u deze producten vinden? Ga via deze pagina direct naar een kennisproduct.
Naar alle Nivel-kennisproducten
Publicaties, Dossiers, Tools, Cijfers over ziekte en zorg online
Naast onze vele publicaties (rapporten, factsheets, artikelen, infographics) presenteren we op onze website cijfers over ziekten en zorg, dossiers, tools en cijfers over ziekten en zorg. Via het vrij invulbare zoekveld boven in onze website kunt u gericht zoeken op een Nivel-product. Op deze pagina geven we aan hoe u er via de hoofnavigatie naartoe kunt navigeren. Ook bieden de mogelijkheid de producten direct te benaderen via een hyperlink.
Direct naar de actuele griepcijfers
We rapporteren wekelijks over griep en andere gezondheidsproblemen die huisartsenpraktijken registreren.
Zo geven we een actueel beeld van wat er heerst in Nederland:
- Bij Nivel-cijfers Ziekten per week in Nederland (te benaderen via 'Zorg en Ziekte in cijfers' in de hoofdnavigatie) vindt u de actuele cijfers van griep en andere heersende infectieziekten in Nederland, gepresenteerd in grafieken met toelichting. Elke woensdag worden ze geactualiseerd.
- Bij Griep centraal (te benaderen via 'Zorg en Ziekte in cijfers' in de hoofdnavigatie) vindt u alle Nivel-informatie over griep op één plek bij elkaar, het bevat actueel nieuws, de griepepidemie, griepvaccinatie, vragen-en-antwoorden over griep en meer.
Naar de Nivel-publicaties
Onze meer dan 10.000 publicaties gaan terug tot 1965 en elke week verschijnen er nieuwe. Ze kennen verschillende verschijningsvormen; die van wetenschappelijk rapport, wetenschappelijk artikel, factsheet en infographic.
- Bij Publicaties (onderdeel van de hoofdnavigatie) vindt u alle Nivel-publicaties, chronologisch (aflopend) gesorteerd. U kunt het zoekveld gebruiken voor het vinden van een specifieke publicatie.
- Bij Onderzoeksprogramma's (onderdeel van de hoofdnavigatie) vindt u alle publicaties gerelateerd aan de betreffende onderzoeksprogramma's. Selecteer een onderzoeksprogramma selecteer in het keuzemenu eronder 'Publicaties'. U vindt in dit keuzemenu overigens ook andere informatie op maat per onderzoeksprogramma:
Naar de (online) Cijfers over Ziekte en Zorg
Met onze unieke kennisinfrastructuur, met daarin registratiesystemen - van ziekten, zorgverlening en zorgverleners - en landelijke panels - van patiënten, burgers en zorgverleners - genereren we vele ‘cijfers over ziekten en zorg’. De data geven op zichzelf duiding en worden ook ingezet voor verder onderzoek.
Bij Zorg en Ziekte in cijfers (onderdeel van de hoofdnavigatie) presenteren we:
- Cijfers Ziekten op jaarbasis in Nederland
Incidentie en prevalentie van ziekten en aandoeningen, teruggaand tot 2019 (data van daarvoor zijn op te vragen) - Cijfers Ziekten per week in Nederland: actueel, wat heerst er?
Weekrapportages (online en als pdf) van gezondheidsproblemen die in huisartsenpraktijken worden geregistreerd - Griep centraal
Griepcijfers, griepepidemie, griepvaccinatie en meer - Cijfers Zorg verleend in de eerste lijn: aard en omvang
Zorg verleend door huisarts, huisartsenspoedpost, fysiotherapeut, oefentherapeut, diëtist en logopedist - Cijfers Arbeidsmarkt huisartsenzorg, landelijk en per regio
Jaarlijkse cijfers maken knelpunten en in huisartsenpraktijken inzichtelijk én mogelijke oplossingsrichtingen - Cijfers Beroepsgroep huisartsen
Grootte, samenstelling en werkzame dagdelen in cijfers - Cijfers Burgers over gezondheidszorg: peilingen
Hoe denkt de burger over de zorg, in termen van kwaliteit, toegankelijkheid, vertrouwen en tevredenheid - Cijfers Nivel Zorgmonitor: zorgsituatie van mensen met een chronische ziekte
Regelmatige peilingen met het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten
Bij Panels en Registraties (onderdeel van de hoofdnavigatie) vindt u alle Nivel-panels en Nivel-registratiesystemen waarmee de cijfers over ziekte en zorg worden samengesteld. Per panel of registratiesysteem zijn de cijfers over ziekte en zorg die daar worden samengesteld, ook te benaderen.
Naar de Nivel-dossiers
Een Nivel-dossier bevat een clustering van alle relevante informatie die het Nivel te bieden heeft over een onderwerp in de zorg. Hierdoor is deze informatie gemakkelijker vindbaar en wint ze aan duidingskracht.
Bij Overzicht Nivel-dossiers (te benaderen via 'Naar alle kennisproducten' in de hoofdnavigatie) vindt u (tevens) onderstaand overzicht van onze dossiers, daar zijn ze voorzien van een korte toelichting.
Bij Onderzoeksprogramma's (onderdeel van de hoofdnavigatie) vindt u deze dossiers ook, op maat bij het onderzoeksprogramma waarbinnen het dossier is ontwikkeld. Selecteer een onderzoeksprogramma kies in het keuzemenu eronder een dossier.
- Nivel-dossier Commercialisering in de huisartsenzorg
- Nivel-dossier E-healthmonitor
- Nivel-dossier Formulariumgericht voorschrijven
- Nivel-dossier Gezondheidsvaardigheden
- Nivel-dossier Longmonitor
- Nivel-dossier Patiëntveiligheid
- Nivel-dossier Transparantiemonitor
- Nivel dossier Evaluatie Wet- en Regelgeving in de Gezondheidszorg (gesloten 1 juli 2024)
- Nivel-dossier Corona (2020-2022)
Naar de Nivel-tools
Nivel-tools zijn te omschrijven als direct inzetbaar materiaal in de zorgpraktijk, handig voor zorgverleners en patiënten. Ze komen voort uit Nivel-onderzoek, vaak in samenwerking met andere partijen.
Bij Overzicht Nivel-tools (te benaderen via 'Naar alle kennisproducten' in de hoofdnavigatie) vindt u (tevens) onderstaand overzicht van onze tools, daar zijn ze voorzien van een korte toelichting.
Bij Onderzoeksprogramma's (onderdeel van de hoofdnavigatie) vindt u deze tools ook, op maat bij het onderzoeksprogramma waarbinnen de tool is ontwikkeld. Selecteer een onderzoeksprogramma kies in het keuzemenu eronder een tool.
Tools voor zorgprofessionals en beleidsmakers
Voor zorgverleners in de praktijk, partijen die onderzoek doen, verzorgers van trainingen en opleidingen en andere zorgprofessionals zijn de volgende - recente en minder recente - tools beschikbaar:
- Tool - Skillmix-instrument voor huisartsenvoorzieningen (2023)
- Tool - Bodymaps - hulpmiddel voor jongeren bij het praten over hun aandoening (2021-2023)
- Tool - ALERT!: late effecten borstkanker (2022)
- Tool - Aandachtswijzer Reumazorg en Gender (2021)
- Tool - Advance Care Planning programma (ACP) Palliatieve zorg (2021)
- Tool - Online feedbackportal na een consult (2021)
- Tool - CareQoL Astma - twee vragenlijsten (2020)
- Tool - Keuzehulp e-health-toepassingen voor huisartsen (2020)
- Tool - Toolbox Horen, Zien en Spreken ; kwaliteitsmeting langdurige zorgrelaties (2020)
- Tool - TRIAGE: vragenset voor apotheekteam bij baliegesprekken over medicatiegebruik (2020)
- Tool - BRIMM: Baten RIsico Medicatie Monitor (2019)
- Tool - Chemowijzer.nl: handvatten patiënten voor gesprek met arts (2019)
- Tool - Kennisclips 'Omgaan met mensen met dementie en hun mantelzorgers' (2019)
- Tool - COM-MA: online feedbacktraining apotheekteam (2018)
- Tool - COMPaZ: vragenlijst patiëntveiligheidscultuur in ziekenhuis (2018)
- Tool - Handvatten voor goede zorg voor mensen met multimorbiditeit (2018)
- Tool - RALPH - gesprekshandleiding apotheekteam (2018)
- Tool - SAVE - sturen op veiligheid in de zorg in 5 stappen (2014)
- Tool - LIZ - methodiek voor Leren van Incidenten in de Zorg (2012)
Praktische tools voor patiënten en andere zorggebruikers
Patiënten en cliënten kunnen door hun zorgverlener worden gewezen op de volgende hulpmiddelen bij het communiceren over zorgvragen met hun zorgverlener:
- Tool - Bodymaps - hulpmiddelen voor jongeren bij het praten over hun aandoening (2021-2023)
- Tool - Chemowijzer.nl - handvatten patiënten met kanker bij gespreksvoering met behandelaars (2019)
- Tool - Kennisclips 'Omgaan met mensen met dementie en hun mantelzorgers' (2019)
- Tool - Naar je huisarts.nl - webhulp Steffie (2019)
- Tool - Luistertijd.nl - communicatietraining voor patiënten met kanker én hun zorgprofessionals (2017)
- Tool - Werkboek palliatieve zorg ‘Wat wil ik?' (2015)
Natuurlijk kunt u ook gericht zoeken op een onderzoeksproduct via het vrij invulbare zoekveld boven in onze website.