Doktersassistenten in de frontlinie tijdens de coronapandemie
Nieuws
30-06-2020

Doktersassistenten in de frontlinie tijdens de coronapandemie

In coronatijd hadden huisartsen en praktijkondersteuners het rustiger of even druk, zo bleek uit een grootschalige huisartsenpraktijken-enquête van het Nivel eind april 2020. Maar doktersassistenten hadden het juist drukker, gaf ruim een derde van de praktijken aan.

De meeste patiënten die contact opnemen met de huisartsenpraktijk krijgen als eerste de doktersassistent aan de lijn. Deze bepaalt of en met welke urgentie een patiënt gezien moet worden door de huisarts.

Toename telefoontjes ongeruste patiënten leidt tot extra drukte bij doktersassistenten
In de coronacrisis werd de belangrijke rol van triage nóg groter en kregen doktersassistenten het drukker, niet alleen vanwege de vele telefoontjes van ongeruste patiënten, maar ook in verband met het omzetten van afspraken en het herinrichten van de praktijk.

Fragment uit de factsheet ‘Doktersassistenten in de frontlinie tijdens de coronapandemie’. De figuur geeft per functiegroep in de huisartsenpraktijk aan wat de ervaren drukte is ten opzichte van de ‘gewoonlijke drukte’, in april 2020.

Drukte doktersassistenten.

Ondersteuning nodig voor assistenten, nu en in de toekomst
Praktijken bevestigden dat de taak van triage door de coronapandemie nog belangrijker is geworden en daarmee de rol van doktersassistent zwaarder. Er is dan ook behoefte aan extra ondersteuning voor doktersassistenten, zowel op het gebied van praktische vaardigheden als op het mentale vlak. Praktijken verwachten dat de verhoogde werkdruk voor doktersassistenten nog wel even aanhoudt, vooral vanwege de uitgestelde preventieve zorg aan chronisch zieken, waar doktersassistenten nauw bij betrokken zijn.

Over het onderzoek
De respons op de Nivel-enquête onder alle Nederlandse huisartsenpraktijken was 35%, wat inhoudt dat er antwoorden zijn binnengekomen van 1.443 huisartsenpraktijken. Deze gegevens vormen de basis van deze factsheet. Het Nivel voert dit onderzoek uit in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en mede-opdrachtgever is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De vragenlijst is opgesteld in afstemming met de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Dit is het enige onderzoek in Nederland dat landelijk én regionaal de impact van corona op de huisartsenzorg monitort vanuit praktijkperspectief. De bevindingen worden verwerkt in een reeks factsheets.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.