Gaswinningsproblematiek leidt tot onzekerheid en stress bij ondernemers in Groningen
Ondernemers in Groningen ondervinden grote gevolgen van de gaswinningsproblematiek. Zij kampen met onzekerheid over hun financiële situatie en maken zich zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Dit blijkt uit het onderzoek Gronings Perspectief, van het Nivel en de Rijksuniversiteit Groningen, waarbij 20 ondernemers zijn geïnterviewd. Het onderzoek laat ook zien dat regelingen en ondersteuning voor ondernemers vaak niet toereikend of afgestemd op hun situatie zijn. Dit veroorzaakt frustratie en stress.
Sinds 2016 wordt binnen het onderzoek Gronings Perspectief gemeten wat de impact is van gaswinningsproblematiek onder de bevolking van de provincie Groningen. Over de gevolgen van de gaswinning voor ondernemers is minder bekend. Daarom is nu een aanvullend onderzoek gedaan naar de effecten van de gaswinningsproblematiek op ondernemers. Hiervoor zijn twintig interviews gehouden met ondernemers die zowel wonen in het gaswinningsgebied als er hun onderneming hebben. Er is onderscheid gemaakt tussen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb, 13 interviews) en ondernemers met een agrarisch bedrijf (7 interviews).
Financiële onzekerheid
Een aantal van de geïnterviewde ondernemers geeft aan omzet te verliezen door herstel- en versterkingswerkzaamheden aan hun pand. Daarnaast zijn er zorgen over het verlies van klanten door werkzaamheden aan het eigen pand of in de omgeving van het pand. De langdurige onzekerheid over de kosten en de trage voortgang zorgen voor frustratie en stress.
Stapeling van problemen
Voor sommige ondernemers heeft de gaswinningsproblematiek zowel privé als zakelijk impact. Dit verzwaart de mentale last. Bovendien spelen er soms bijkomende problemen die aandacht vragen. Voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf is dit bijvoorbeeld de nasleep van de coronaperiode, voor agrariërs is dat het probleem van het mestoverschot.
Zowel het dak boven je hoofd als je broodwinning gaat stukOndernemer in de provincie Groningen
Ondersteuning vaak niet passend
Een belangrijk knelpunt is het gebrek aan passende ondersteuning. De bestaande regelingen en ondersteuning zijn voor ondernemers vaak onduidelijk en ontoereikend en passen soms ook niet bij de aard van de onderneming. Veel van de geïnterviewde ondernemers geven aan behoefte te hebben aan een duidelijk overzicht van alle regelingen en één centraal aanspreekpunt.
Onzekere toekomst, maar ook kansen
Door de problemen rondom de herstel- en versterkingsoperatie maken de geïnterviewde ondernemers zich zorgen over de toekomst van hun onderneming. Daarnaast leven bij sommigen van hen zorgen over de opvolging van hun bedrijf in verband met de ontwikkelingen in de gaswinningsproblematiek. Ondanks deze zorgen biedt volgens een aantal van de geïnterviewden de herstel- en versterkingsoperatie ook kansen, namelijk op het vlak van verduurzaming van het bedrijfspand en het toekomstbestendig maken van de onderneming.
Over het onderzoek
Binnen het onderzoek Gronings Perspectief, dat sinds 2016 loopt, meten de Rijksuniversiteit Groningen en het Nivel gezondheid, veiligheidsgevoelens en toekomstperspectief van Groningers in verband met de gaswinningsproblematiek. In 2024 zijn hiertoe 20 diepte-interviews gehouden met ondernemers in het gaswinningsgebied, waarbij onderscheid is gemaakt tussen ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb, 13 interviews) en ondernemers met een agrarisch bedrijf (7 interviews).
Dit rapport wordt gelijktijdig uitgebracht met een rapport van het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, dat inzicht geeft in de regelingen en ondersteuning voor ondernemers in het mkb. In dat rapport is een deel van de interviews van Gronings Perspectief ook gebruikt om de ervaringen en behoeften van ondernemers in het mkb mee te nemen.
Foto: Marieke Kijk in de Vegte
Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!