Nieuws
11-06-2008

Gezondheid door groen lijkt ‘m niet te zitten in meer bewegen

Mensen met veel groen in hun woonomgeving, voelen zich gezonder dan mensen die het met weinig groen moeten doen. Dit lijkt niet te komen doordat ze meer bewegen, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in BMC Public Health.
Vitamine G
Groen is gezond, zo is gebleken uit het Vitamine G-onderzoeksprogramma. Maar hoe komt het dat mensen met een groenere woonomgeving zich gezonder voelen? Hiervoor zijn verschillende verklaringen denkbaar. Recent is onderzocht of de groenere woonomgeving uitnodigt tot meer bewegen. Dit lijkt niet het geval te zijn. Mensen met meer groen in hun woonomgeving voldoen niet vaker aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, volgens welke mensen per dag een half uur matig intensief moeten bewegen. NIVEL-onderzoeker Jolanda Maas: “Mensen met meer groen in hun woonomgeving tuinieren vaker. Maar ze wandelen en fietsen bijvoorbeeld niet meer in hun vrije tijd en sporten ook niet vaker. Ze gaan evenveel op de fiets naar school of werk, maar als ze fietsen, besteden ze daar meer tijd aan. Waarschijnlijk leggen ze grotere afstanden af. Uit de wetenschappelijke literatuur komt wel naar voren dat kinderen meer bewegen als ze in een groenere omgeving wonen.”

Groen bewegen
“In dit onderzoek is niet gekeken waar mensen bewegen”, vervolgt Maas. “Het is heel goed mogelijk dat mensen met een groene woonomgeving wel vaker in groen bewegen, maar dat mensen met een minder groene woonomgeving op zoek gaan naar andere locaties om te bewegen. Daarnaast hebben we niet gekeken naar de kwaliteit van het groen – hoe staat het met het onderhoud, de hoeveelheid rommel – terwijl de perceptie van het groen voor het beweeggedrag uiteindelijk belangrijker kan zijn dan de aanwezigheid ervan. Verder onderzoek naar de relatie tussen een groene woonomgeving en bewegen is dan ook gewenst.”

Hoe is het onderzocht?
Het onderzoek maakt deel uit van het Vitamine G-onderzoeksprogramma dat met subsidie van NWO wordt uitgevoerd door het NIVEL en Alterra (onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum). Voor dit onderzoek zijn resultaten van de Tweede Nationale Studie van Ziekten en Verrichtingen in de Huisartsenpraktijk (NS2) gecombineerd met gegevens van een grondgebruikbestand. Aan ongeveer 4900 mensen is gevraagd aan te geven hoeveel minuten per week ze besteden aan wandelen, fietsen, sporten en tuinieren. Daarnaast is berekend hoeveel groen er in hun directe leefomgeving is.

Betrokken NIVEL projecten

Vitamine G

Subsidiënten


Samenwerkingspartner

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.