Nieuws
26-03-2018

Griep: betere kennis helpt bij preventie

Influenzavirussen verschillen onderling sterk en raken mensen van verschillende leeftijdsgroepen, zo blijkt uit promotie-onderzoek van NIVEL-onderzoeker Saverio Caini. Deze kennis kan helpen om de preventie en bestrijding van griep te verbeteren. Caini promoveert 26 maart aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Uit Caini’s onderzoek ' Global epidemiology of influenza A and B: implications for prevention and control measures’ bleek dat influenzavirussen onderling sterk verschillen (bijvoorbeeld influenza A (H3N2) en B) en de neiging hebben om verschillende mensen van verschillende leeftijdsgroepen te beïnvloeden. In een eerdere paper, bleek dat de timing van influenza-epidemieën in Europa de afgelopen twintig jaar is veranderd.

Betere voorbereiding
Omdat we niet weten wanneer griep komt, hoe lang het duurt en wie er geraakt worden, kunnen we ons er slecht op voorbereiden. De gevolgen ervan zijn deze winter duidelijker zichtbaar met overvolle ziekenhuizen. Meer kennis kan helpen om hier actie op te ondernemen. Dit is belangrijk omdat het gevolgen kan hebben voor de menselijke gezondheid en directe gevolgen heeft voor de planning en uitvoering van vaccinatiecampagnes.

Over het onderzoek
Dit onderzoek maakt deel uit van het Nivel-onderzoek Global Influenza B Study (GIBS). Er werd gebruik gemaakt van wereldwijde influenzasurveillance-gegevens van over de hele wereld om bewijs te produceren dat kan helpen bij het optimaliseren van de strategieën voor preventie en bestrijding van influenza.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.