Nieuws
21-01-2016

Griepepidemie in het nieuwe jaar

Het langzaam toenemende aantal mensen met griepachtige klachten de afgelopen weken is inmiddels uitgelopen op een milde griepepidemie. Afgelopen week kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij de huisarts. De week ervoor was dat 82. Vooral jonge kinderen tot 4 jaar komen bij de huisarts met griep.​


In de wintermaanden lopen veel mensen te snotteren en te hoesten. Het kan een verkoudheid zijn maar ook griep.
Bij snel stijgende koorts, hoofdpijn, fikse keelpijn, hoesten en spierpijn is de kans groot dat het griepvirus je te pakken heeft. 

Ook misselijkheid en diarree kunnen erbij horen. Soms leidt griep zelfs tot een longontsteking.
 
Epidemie
Het NIVEL spreekt van een epidemie als de peilstations van NIVEL Zorgregistraties eerste lijn twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten rapporteren en virologisch onderzoek het griepvirus aantoont in neus- en keelmonsters. Afgelopen week kwamen 72 op de 100.000 inwoners met griepachtige klachten bij hun huisarts. In 30 procent van de afgenomen neus- en keelmonsters is afgelopen week in het laboratorium van het RIVM griepvirus gevonden, vooral A(H1N1)pdm09 en vooral bij patiënten jonger dan 65 jaar. In de daaraan voorafgaande week werd in 25 procent van de neus- en keelmonsters griepvirus gevonden.
Deze variant van A(H1N1) is in 2009 voor het eerst in ons land opgedoken en is een andere type dan de griepvirussen, die vorig jaar een langdurige epidemie veroorzaakten. Het is een variant die vooral jonge kinderen, maar ook normaliter gezonde volwassenen, vaak ouders van jonge kinderen, ziek maakt. Het virus wijkt tot nu toe niet af van de het A(H1N1)pdm09 virus dat in het griepvaccin verwerkt is. Mensen die een griepprik hebben gekregen in 2015 lijken dus goed beschermd tegen deze variant. Verder zijn in de monsters verkoudheidsvirussen en respiratoir syncytieel virus (RSV) gevonden.

Voldoende drinken
NIVEL-onderzoeker, epidemioloog en huisarts Gé Donker: 'De meeste mensen zijn er met een paar dagen rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers weer bovenop. Als de koorts langer aanhoudt dan drie, vier dagen, de klachten erger zijn dan je zou verwachten bij griep of als je last krijgt van benauwdheid, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan dan onderzoeken of er een complicatie is van griep, zoals bronchitis of longontsteking.' 
 
Peilstations NIVEL Zorgregistraties
NIVEL Zorgregistraties eerste lijn maakt gebruik van gegevens die routinematig in de zorg worden verzameld bij verschillende eerstelijnsdisciplines. Onder meer bij 478 huisartspraktijken met ruim anderhalf miljoen ingeschreven patiënten. Veertig van deze praktijken – de peilstations – rapporteren naast de gebruikelijke gegevens wekelijks over het vóórkomen van een aantal ziekten, gebeurtenissen en verrichtingen die in routine-registraties ontbreken en daarin niet gemakkelijk zijn op te nemen. Deze peilstations bestaan sinds 1970 en registreren sindsdien onafgebroken wekelijks het voorkomen van griep.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.