Nivel: Helft patiënten diëtist te zwaar
Nieuws
28-08-2019

Helft patiënten diëtist te zwaar

Patiënten die in 2018 bij de diëtist kwamen, hadden gemiddeld drie consulten en een totale behandeltijd van twee uur. Van deze patiënten kampt de helft met overgewicht. Dit blijkt uit de jaar- en trendcijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Diëtetiek is het paramedisch vakgebied dat zich richt op voeding en gedrag in relatie tot ziekte en gezondheid. Diëtisten begeleiden patiënten bij de uitvoering van adviezen in de eigen woon- en leefsituatie. Vanuit de basisverzekering krijgt elke patiënt maximaal drie uur diëtetiek per kalenderjaar vergoed. Deze kosten komen ten laste van het eigen risico van de patiënt, behalve voor aandoeningen die onder ketenzorg vallen, zoals diabetes type 2 en chronische obstructieve longziekten.

Te hoog lichaamsgewicht voornaamste reden bezoek diëtist
De helft van de patiënten bij de diëtist zijn volwassenen die behandeld worden voor een te hoog lichaamsgewicht (gemiddelde BMI 33 kg/m2). Deze patiënten hebben vaak ook nog andere voedingsgerelateerde aandoeningen, zoals diabetes type 2, hypercholesterolemie en hypertensie. Ongeveer 15% van de patiënten bij de diëtist wordt behandeld voor onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding.

Gegevens uit elektronische patiëntendossiers
Al meer dan tien jaar verzamelt het Nivel gegevens die diëtisten registreren in hun elektronische patiëntendossiers. Hiermee brengt het Nivel landelijke trends in kaart en draagt bij aan de kennis over de zorg die diëtisten leveren. Bovendien kunnen de cijfers gebruikt worden in onderhandelingen met overheden, zorgverzekeraars en andere beroepsgroepen.

Cijfers 2018
Dit rapport bevat cijfers over de zorg van 62.844 patiënten die in 2018 zijn behandeld door diëtisten die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. In het rapport worden de gegevens met voorgaande jaren vergeleken. U kunt deze cijfers terugvinden op de onze website.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.