Nieuws
18-06-2014

Kloof tussen directie en zorgverleners kleiner geworden

Sinds een jaar of vijf wordt de kloof tussen directies of hoger management van zorgorganisaties en zorgverleners kleiner. Zorgverleners ervaren meer waardering en zijn tevredener over hun directie, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL in TvZ, Tijdschrift voor verpleegkundig experts.


Wederzijdse betrokkenheid en waardering tussen directie en medewerkers is belangrijk om samen te werken aan goede zorg. Medewerkers voelen zich daardoor erkend en gesteund in hun werk en ze zijn meer gemotiveerd. Uit onderzoek in 2013 binnen het Panel Verpleging en Verzorging van het NIVEL blijkt dat zorgverleners over het algemeen tevreden zijn met de organisatie waarin ze werken, 68% van de verpleegkundigen, verzorgenden en agogisch begeleiders vindt zijn of haar organisatie prettig. In 2009 was dit nog 56%. Daarnaast voelt ruim vier vijfde (83%) zich voldoende of sterk betrokken bij de organisatie. Dit is vanaf 2009 onverminderd hoog.

Directie
De betrokkenheid van de directie en hoger management bij zorgverleners is sinds 2009 verbeterd. Meer dan de helft (53%) van de verpleegkundigen en verzorgenden ervaart waardering vanuit de directie. In 2009 was dat nog 45%. Het kan dus nog een stuk beter. Zorgverleners die meer waardering ervaren zijn ook meer tevreden met hun werk. Daarnaast vindt 48% van de ondervraagden dat de top van de organisatie voldoende of goed op de hoogte is van de feitelijke problemen van de verpleging en verzorging. In 2009 was dit nog 38%. Ongeveer driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat meer gelijkwaardigheid tussen de top van de organisatie en de mensen op de werkvloer het werk aantrekkelijker maakt.

Kloof overbruggen
NIVEL-onderzoeker Anke de Veer: “Directies kunnen zelf de kloof verder verkleinen door hun betrokkenheid te tonen. Bijvoorbeeld door te informeren naar de problemen die zorgverleners ervaren in hun werk en daar samen een oplossing voor te zoeken. En ook door interesse te tonen in hun successen. Daarnaast doen ze er goed aan te zorgen voor goede informatievoorziening over beleids- en besluitvorming. Dan voelen de medewerkers zich meer gewaardeerd.”

Panel Verpleging & Verzorging
Het Panel Verpleging & Verzorging van het NIVEL bestaat uit ongeveer 2000 verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders, helpenden en praktijkondersteuners. De zorgverleners werken in ziekenhuizen, de GGZ, de gehandicaptenzorg en de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen en huisartsenpraktijken. Het panel wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.