Nieuws
28-04-2014

Kwaliteit radiotherapie uitzonderlijk goed

Patiënten zijn zeer te spreken over de kwaliteit van de radiotherapeutische zorg. Hun mening over de zorg in de verschillende radiotherapeutische centra varieert van ‘heel goed’ tot ‘bijzonder goed’. Alleen in de informatie over de behandelopties en keuze voor het tijdstip van behandeling is nog ruimte voor verbetering.

Radiotherapie is met chirurgie en chemotherapie een van de belangrijkste behandelmethoden bij kanker. De Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO) nam het initiatief voor de ontwikkeling van een gestandaardiseerd meetinstrument om de ervaringen van patiënten met radiotherapeutische zorg te kunnen meten en vergelijken: de CQ-index Radiotherapie.

Ontwikkeling CQ-index voor de radiotherapie
De Consumer Quality Index (CQ-index) is de Nederlandse standaard voor het meten van de kwaliteit van zorg volgens patiënten. In 2010 begon het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) met de ontwikkeling van de CQ-index voor de radiotherapie.

Hoogste score
Radiotherapie krijgt gemiddeld een 9,1 van patiënten. Dat is het hoogste cijfer dat patiënten in een CQ-index geven voor een vorm van zorg. Dat ligt niet alleen aan de ernst van de aandoening, andere behandelmethoden van kanker scoren minder hoog. Volgens Marcel Verheij, voorzitter van de NVRO, kan deze hoge score verklaard worden door de ruime aandacht die er tijdens de radiotherapie is voor patiënten. Verheij: “Voor een consult binnen de radiotherapie nemen we ruim de tijd voor de patiënt en alle aspecten van de complexe zorg die hij krijgt. Het is mooi om te zien dat ons jarenlange streven naar concentratie van radiotherapeutische zorg deze prachtige score oplevert.”

NIVEL-onderzoeker Michelle Hendriks: “Zo’n hoge score is bijzonder. Om die te kunnen vasthouden, moeten we de kwaliteit van de radiotherapie vanuit het perspectief van patiënten blijven evalueren met deze CQ-index. Er is nu nog wat ruimte voor verbetering in de informatie over de keuzes voor behandelingen naast de radiotherapie of tussen een curatieve of palliatieve behandeling. Of voor het tijdstip van de behandeling op de dag, daarvoor zijn in het ene centrum meer mogelijkheden dan in het andere. In een latere evaluatie kun je zien of dit soort punten zijn verbeterd.”
 
Transparantie
Michel Rudolphie, algemeen directeur KWF Kankerbestrijding, zegt zeer verheugd te zijn met het initiatief van de NVRO om een CQ-index voor de radiotherapie te ontwikkelen. “Het is belangrijk dat zorgverleners van patiënten zelf horen hoe zij de zorg ervaren en waar verbetering van de zorg mogelijk is. Daarmee kunnen gericht verbetertrajecten worden ingezet. Bovendien biedt deze CQ-index een belangrijke stap naar meer transparantie over de kwaliteit van de zorg voor patiënten. Dit is van belang omdat het voor patiënten inzichtelijk maakt wat zij mogen verwachten van de zorg en wat de verschillen zijn tussen zorginstellingen. Deze informatie kan hen helpen bij het maken van een keuze voor een zorgverlener.”
 
Onderzoek
De CQ-index is in interviews en een pilotonderzoek onder patiënten van 17 van de 21 radiotherapeutische centra in Nederland getest en geoptimaliseerd. In totaal werkten bijna 2000 patiënten mee aan het onderzoek.
 
Subsidiënt
KWF Kankerbestrijding
 
Samenwerkingspartner
Nederlandse Vereniging voor Radiotherapie en Oncologie (NVRO)

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.