Nivel: Logopedist eerstelijnszorg heeft vooral jonge kinderen als patiënt
Nieuws
29-10-2019

Logopedist eerstelijnszorg heeft vooral jonge kinderen als patiënt

Het merendeel van de patiënten van de logopedist in de eerstelijnszorg is minderjarig; ongeveer de helft van de patiënten is tussen de 4 en 7 jaar oud. Van hen wordt 46% behandeld voor een taalontwikkelingsstoornis en 35% voor een articulatiestoornis. Dit blijkt uit de jaar- en trendcijfers van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Logopedie is het paramedisch vakgebied dat zich richt op het diagnosticeren en behandelen van klachten op het gebied van stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Het Nivel heeft de gegevens omtrent de logopediezorg van 2018 verzameld.

Taalontwikkelingsstoornis en articulatiestoornis komen het meest voor
Van alle patiënten die de eerstelijns logopedist in 2018 zag, was het overgrote deel (85%) onder de 18 jaar. De meesten van hen werden behandeld voor een taalontwikkelingsstoornis of een articulatiestoornis. Ongeveer één op de zeven patiënten van de logopedist was volwassen. Vaak kwamen zij voor stoornissen in de stemproductie of stemkwaliteit, voor afasie, voor dysartrie of voor een slikstoornis. Gemiddeld kregen de mensen die bij in 2018 bij de logopedist kwamen 14 consulten.

Het onderzoek: met gegevens uit elektronische patiëntendossiers
Het rapport bevat cijfers over de zorg van 17.184 patiënten die in 2018 zijn behandeld in 83 eerstelijns logopediepraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Het Nivel verzamelt gegevens die logopedisten registreren in hun elektronische patiëntendossiers. Hiermee brengt het Nivel landelijke trends in kaart en draagt zo bij aan de kennis over de zorg die logopedisten leveren. Bovendien kunnen de cijfers gebruikt worden in onderhandelingen met overheden, zorgverzekeraars en andere beroepsgroepen.
U kunt alle cijfers over logopedisten en andere beroepsgroepen in de zorg – denk aan huisartsen, fysiotherapeuten, oefentherapeuten en diëtisten ­– op de Nivel website vinden.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.