Nieuws
21-06-2009

Mantelzorg voor dementiepatiënten onverminderd zwaar

Mantelzorg voor dementiepatiënten blijft onverminderd zwaar: 64% van de mantelzorgers is matig belast door de zorg voor hun naaste met dementie. 18% is ernstig belast, wat risico's oplevert voor de gezondheid van zowel de mantelzorger als de patiënt.

Tweederde van de 230.000 mensen met dementie woont thuis en is vaak sterk afhankelijk van mantelzorg. De situatie van mantelzorgers is de afgelopen jaren niet verbeterd, zo blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) dat in samenwerking met Alzheimer Nederland is uitgevoerd. Belasting en problemen van mantelzorgers waren in 2008 nauwelijks veranderd ten opzichte van een peiling uit 2006.

24-uurs zorg
Mantelzorgers blijken vooral problemen te ondervinden door: gedrags- en stemmingsproblemen van de patiënt, zoals boosheid, achterdocht, tegendraads zijn, ontremming en lusteloosheid; overbelasting, door de 24-uurs zorg die iemand met dementie nodig heeft; en weerstand tegen opname, waardoor opname wordt uitgesteld. Mantelzorgers hebben vooral behoefte aan meer informatie, advies en professionele ondersteuning. Voor het onderzoek inventariseerde het NIVEL de wensen en ervaren problemen van 1526 mantelzorgers van mensen met dementie.

Overbelasting
“De problematiek is schrijnend”, stelt Gea Broekema, algemeen directeur van Alzheimer Nederland. “Uit het onderzoek blijkt dat mensen ondanks de problemen uit liefde en genegenheid de zorg op zich nemen. Maar dit pakt vaak slecht uit. Mensen blijven voor hun geliefde zorgen, ook als het punt bereikt wordt dat dit gezondheidsrisico’s oplevert. Niet alleen voor henzelf, maar ook voor de patiënt, als de mantelzorger door de overbelasting de zorg niet meer goed kan uitvoeren.”

Subsidiënt

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.