Meeste naasten positief over kwaliteit van leven tijdens de coronacrisis, maar een deel heeft het zwaar
Nieuws
27-08-2020

Meeste naasten positief over kwaliteit van leven tijdens de coronacrisis, maar een deel heeft het zwaar

De ervaren kwaliteit van leven van naasten van mensen met een verstandelijke beperking is niet veranderd sinds de coronacrisis. De meeste naasten hebben goed contact met hun familielid met een verstandelijke beperking en krijgen ondersteuning aangeboden van familie en vrienden. Wel is er een aanzienlijke groep naasten die het zorgen voor hun familielid zwaar vindt, zich moeilijk kan ontspannen en last heeft van negatieve gevoelens. Dit blijkt uit een vragenlijstonderzoek binnen het pilotproject 'Zorgen en Zwaaien' in juni 2020, dat werd gesubsidieerd door het ministerie van VWS.

In een vergelijking met onderzoek uit 2019 van net vóór de coronacrisis, blijkt dat naasten sindsdien niet anders oordelen over hun kwaliteit van leven. Drie kwart van de naasten vindt hun kwaliteit van leven goed of heel goed. Wel vindt 27% het zwaar om tijdens de coronacrisis voor hun familielid te zorgen. Een kleine 20% heeft last van negatieve gevoelens, zoals somberheid, wanhoop of angst.

Goed contact met familielid tijdens coronacrisis
De meeste naasten hebben tijdens de coronacrisis goed contact met hun familielid met een verstandelijke beperking. Voor een deel verloopt het contact echter moeizaam. 15% vindt het lastig om plezier te hebben met hun familielid en 7% lukt het niet om hun familielid gerust te stellen. Door de beperkingen van de coronamaatregelen vinden vooral naasten van wie het familielid in een zorginstelling of woonvoorziening woont het contact lastig.

Meer hulp van familie en vrienden
De meeste naasten krijgen tijdens de coronacrisis ondersteuning van familie of vrienden. Zij krijgen vooral aandacht in de vorm van een luisterend oor of genegenheid. De meerderheid voelt zich ook gesteund, bijvoorbeeld doordat anderen hen opvrolijken of zeggen dat ze het goed doen. Sinds de coronacrisis is het aandeel naasten dat hulp krijgt van familie of vrienden toegenomen. Zij krijgen vaker hulp bij bijvoorbeeld boodschappen of het huishouden.

Over het onderzoek
In juni 2020 deden 266 naasten mee aan vragenlijstonderzoek met gesloten en open vragen. Een deel van de participanten is geworven via het Panel Samen Leven. In de methodische toelichting op het onderzoek staat meer over de uitvoering van de studie en wie eraan hebben meegedaan. Deze pilotmeting is gedaan binnen het pilotproject 'Zorgen en zwaaien', dat is uitgevoerd met subsidie van VWS. Vervolgonderzoek vindt plaats met subsidie van ZonMw en maakt deel uit van hun COVID-19-programma.
Alles over het onderzoek Zorgen en zwaaien vindt u bij Corona centraal - Zorgen en zwaaien: naasten van mensen met een verstandelijke beperking in coronatijd.

Gegevensverzameling

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.