Nivel: Nederlanders hadden in 2019 gemiddeld vijf keer contact met de huisartsenpraktijk
Nieuws
29-06-2020

Nederlanders hadden in 2019 gemiddeld vijf keer contact met de huisartsenpraktijk

Meer dan driekwart van de ingeschreven patiënten had in 2019 contact met de huisartsenpraktijk. Dat komt overeen met voorgaande jaren. De contacten die Nederlanders hebben, zijn voornamelijk consulten met de huisarts.

Hypertensie komt het meest voor
Hypertensie is de meest voorkomende reden om contact op te nemen met de huisarts. De meest voorkomende klachten bij vrouwelijke patiënten op het spreekuur zijn urineweginfectie, hypertensie en vermoeidheid. Bij mannen zijn dit hypertensie, diabetes mellitus en hoesten.

Fragment uit de factsheet Hoe vaak hebben Nederlanders contact met de huisartsenpraktijk? Zorggebruik in de huisartsenpraktijk in 2019.

Meest voorkomende klachten bij de huisarts voor mannen en vrouwen, per 1000 ingeschreven patiënten.
Meest voorkomende klachten bij de huisarts voor mannen en vrouwen, per 1000 ingeschreven patiënten.

Type contacten met de huisarts vergelijkbaar met jaar ervoor
Het gemiddeld aantal van (ruim) vier contacten met de huisarts per ingeschreven patiënt in 2019 is vergelijkbaar met het jaar ervoor. De ‘consulten minder dan 5 minuten’ in 2019 komen qua aantal min of meer overeen met de ‘telefonische consulten’ en ‘e-mailconsulten’ in 2018. Hetzelfde geldt voor het ‘consult van 5-20 minuten’ (2019), dat overeenkomt met het ‘korte consul’ (2018), en de ‘consulten langer dan 20 minuten’ (2019), voorheen de ‘lange consulten’ (2018). Doordat per 2019 de omschrijvingen van de huisartsencontacten zijn aangepast in het declaratiesysteem van de verzekering, hebben we de ‘nieuwe’ consultomschrijvingen uit 2019 naast de ‘oude’ uit 2018 gelegd.

Over het onderzoek
Het onderzoek over het aantal en type contacten met de huisartsenpraktijk is uitgevoerd met gegevens van 1.800.752 ingeschreven patiënten uit 421 huisartsenpraktijken die deelnamen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn in 2019. Met uitzondering van de leeftijdsspecifieke cijfers zijn alle cijfers gestandaardiseerd naar leeftijd, geslacht en stedelijkheid van de Nederlandse bevolking. Er is gebruikgemaakt van door de huisarts gedeclareerde verrichtingen.

Deze cijfers staan tevens in De Staat van Volksgezondheid en Zorg, waarin de belangrijkste kerncijfers opgenomen zijn voor het ministerie van VWS.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.