Nieuws
Nog niet iedereen levert medicijnafval altijd in bij apotheek of milieustraat
Bijna iedereen weet dat medicijnafval schadelijk is voor het milieu. De meerderheid van de Nederlandse bevolking weet ook dat dit afval moet worden ingeleverd bij de apotheek of milieustraat. Bij gebruik van receptgeneesmiddelen zijn mensen hier beter van op de hoogte dan bij gebruik van zelfzorggeneesmiddelen. Terwijl mensen aangeven op de hoogte te zijn van de schadelijkheid van medicijnafval, handelt nog niet iedereen ernaar. Dit blijkt uit onderzoek met het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Medicijnen hebben een grote milieu-impact en bevatten stoffen die schadelijk zijn wanneer zij in het grond- of oppervlaktewater terechtkomen. Restanten van medicijnen (‘medicijnafval’) worden daarom aangemerkt als klein chemisch afval of klein gevaarlijk afval. Medicijnafval moet daarom worden ingeleverd bij de apotheek of milieustraat en niet worden weggegooid bij het restafval of doorgespoeld door het toilet of de gootsteen.
Mogelijke oplossingen voor het verminderen van medicijnafval liggen niet alleen bij de medicijngebruiker. Ook het gerichter voorschrijven en afleveren van medicijnen kan verspilling tegengaan. Daarnaast helpt het makkelijker maken van het inleveren van medicijnafval mee bij het verminderen van medicijnresten in afvalwater
Dr. Anne Brabers
Senior onderzoeker Zorgstelsel en Sturing
Over het onderzoek
Het Nivel voerde in februari 2025 een vragenlijstonderzoek uit onder 1500 leden van het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg. Van hen vulden 817 deelnemers de vragenlijst in (respons 54%). Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek van de KNMP (Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie).