Nieuws
19-02-2015

Ouders en kinderen positief over dyslexiezorg

De dyslexiezorg komt er goed vanaf bij de kinderen met dyslexie en hun ouders, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek met een CQ-index die speciaal voor deze doelgroep is ontwikkeld door het NIVEL.

Vijf procent van de basisschoolleerlingen heeft moeite met lezen en schrijven door dyslexie. Voor diagnostiek en behandeling kunnen zij terecht bij gespecialiseerde praktijken en instituten. Wat ouders of verzorgers en kinderen vinden van de dyslexiezorg van deze praktijken en instituten, kan nu worden vastgesteld met de CQ-index Dyslexie.
 

Twee vragenlijsten: diagnostiek en behandeling
De Consumer Quality index bestaat uit twee vragenlijsten: een over diagnostiek en een over de behandeling. Beide vragenlijsten zijn geschikt om ervaringen met de dyslexiezorg en verschillen tussen dyslexiepraktijken/-instituten in kaart te brengen.

Ouders positief over dyslexiezorg
Onderzoek met de nieuwe vragenlijsten laat zien dat ouders van kinderen met dyslexie positieve ervaringen hebben met de dyslexiezorg in Nederland. Ze geven de diagnosticus als waarderingscijfer gemiddeld een 8,5 en de behandelaar (orthopedagoog of psycholoog) een 8,7. De praktijken of instituten (waar de diagnosticus of behandelaar werkzaam is) krijgen gemiddeld een 8,3.
 
Samenwerking met school verbeterpunt
Ouders waren het meest positief over de behandelaar, de behandelmethode en de evaluatie van de behandeling. De ervaringen van ouders over de samenwerking met school waren het minst positief. Dit thema leent zich daarom het meest voor kwaliteitsverbetering. Kinderen lijken iets minder positief over het effect dan hun ouders.
 
Blijven evalueren
Het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie (NRD), een van de initiatiefnemers van dit onderzoek, beveelt aan om de dyslexiezorg te blijven evalueren vanuit het cliëntenperspectief om de kwaliteit op peil te houden of te verbeteren. De CQ-index Dyslexie is hiervoor een betrouwbaar en valide meetinstrument.

Over het onderzoek
Bijna 5000 ouders en 2000 kinderen (7-14 jaar) gaven hun mening over de dyslexiezorg. Het onderzoek ging over 21 praktijken en instituten, verspreid over heel Nederland, aangesloten bij het Nationaal Referentiecentrum Dyslexie (NRD) of het Kwaliteitsinstituut Dyslexie (KD).
De vragenlijsten komen beschikbaar voor algemeen gebruik en worden opgenomen in de Kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.
 
Subsidiënt
Fonds PGO

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.