
Nieuws
29-04-2025
Persoonlijk contact en sociale activiteiten zijn belangrijk voor mensen met dementie
Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!
Mensen met dementie die alleen wonen – thuis, in een woonzorglocatie of verpleeghuis – voelen zich minder vaak een gewaardeerd lid van de samenleving dan degenen die samenwonen met een naaste. Ook zijn zij minder positief over hun sociale leven. Begrip, persoonlijke aandacht en sociale contacten zijn juist voor deze groep extra belangrijk, net als praktische hulp, bijvoorbeeld bij administratieve taken. De casemanager dementie speelt hierbij een belangrijke rol: mensen met dementie die deze ondersteuning krijgen, ervaren een hogere kwaliteit van leven dan degenen die deze hulp niet krijgen. Ook de samenleving kan meer bijdragen. Mensen met dementie missen vaak begrip en steun van mensen die wat verder van hen afstaan, bijvoorbeeld op openbare plekken of binnen verenigingen. Op dat vlak is nog veel winst te behalen. Dat blijkt uit de Dementiemonitor 2024 van het Nivel en Alzheimer Nederland.
Het Nivel en Alzheimer Nederland doen elke twee jaar onderzoek onder mantelzorgers van mensen met dementie. Sinds 2022 worden ook mensen met dementie zelf uitgenodigd om een vragenlijst in te vullen. Het onderzoek geeft inzicht in het leven van mensen met dementie, hun zorggebruik en -ervaringen en wat zij nodig hebben. Voor de huidige peiling vulden iets meer dan 1000 mensen met dementie een vragenlijst in.
Het ervaren van begrip en steun, zowel uit de directe omgeving als vanuit de bredere samenleving, is essentieel om mensen met dementie te helpen om deel te blijven nemen aan sociale activiteiten. De meerderheid van de mensen met dementie die deelnamen aan de Dementiemonitor 2024 voelt zich gesteund door naasten, maar het begrip neemt af naarmate de afstand tot de persoon groter wordt. Het is van groot belang dat de samenleving blijvend aandacht heeft voor deze groep, zodat mensen met dementie zich zo lang mogelijk gewaardeerd en betrokken blijven voelen.
Iris van der Heide, PhDSenior onderzoeker Zorg vanuit Patiëntenperspectief
Voor dit onderzoek zijn in het voorjaar van 2024 schriftelijke en digitale vragenlijsten uitgezet onder mensen met dementie. De vragenlijst werd verspreid via de dementienetwerken, via de regionale afdelingen en via de online kanalen van Alzheimer Nederland. In totaal vulden 1090 mensen met dementie de vragenlijst in, al dan niet met ondersteuning van een naaste of zorgverlener. De gegevens werden geanalyseerd en verwerkt in een rapportage door Nivel.
Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!