Nieuws
20-07-2006

Praktijkondersteuners en doktersassistenten: wie doet wat in de huisartspraktijk?

Ongeveer zeven van de tien huisartspraktijken werkt tegenwoordig met een praktijkondersteuner op hbo-niveau (poh). De taken van deze  praktijkondersteuners zijn anders dan die van doktersassistenten, waarover iedere huisartspraktijk beschikt.Medische taken van doktersassistenten bestaan vaak uit kleine handelingen zoals oren uitspuiten, wratten aanstippen of hechtingen verwijderen. Praktijkondersteuners richten zich vooral op mensen met chronische gezondheidsproblemen, zoals suikerziekte, astma of hoge bloeddruk. Zij doen de periodieke controles en geven  begeleiding en advies. Toch blijkt er ook overlap te zijn tussen de werkterreinen van de praktijkondersteuners en de doktersassistenten. Bijvoorbeeld bij het geven van de griepprikken, wanneer er in korte tijde veel werk verzet moet worden.
Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg NIVEL en het Julius Center.
Hierbij zijn gegevens van Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg (LINH) geanalyseerd. Linh is een samenwerkingsproject van het NIVEL, het Centre for Quality of Care Research, de LHV en de NHG.LINH wordt gesubsidieerd door het Ministerie van VWS
Toen de praktijkondersteuners eind jaren ’90 werden geïntroduceerd, was nog niet precies bekend wat ze zouden gaan doen. Tegenstanders, zoals sommige doktersassistenten, waren bang dat de ondersteuner werk zou afsnoepen van de assistente. Hoewel de assistente wel wat heeft moeten inleveren blijkt er nog altijd een duidelijk onderscheid te zijn.

Onderzoeksmethode
Voor het onderzoek is een schriftelijke vragenlijst beantwoord door 70 praktijkvertegenwoordigende huisartsen verspreid over het hele land.
De gebruikte vragenlijst is ontwikkeld samen met het Julius Center


Subsidiënt(en)

Samenwerkingspartner(s) 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.