Therapietrouw bij astma en COPD kan beter
Nieuws
11-04-2018

Therapietrouw bij astma en COPD kan beter

Lang niet iedereen met astma en COPD neemt zijn medicijnen zoals voorgeschreven. Ook geven veel patiënten aan dat ze behoefte hebben aan extra hulp. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van Longfonds. Het Nivel ontwikkelde factsheets om hier meer bewustwording voor te creëren.

Bijna 1 op de 4 mensen met COPD (24%) en meer dan 1 op de 3 mensen met astma (36%) wijkt af van het medicatievoorschrift van de arts.

Extra hulp

Uit het onderzoek blijkt ook dat meer dan de helft van de bevraagde astmapatiënten (56%) en bijna de helft van de mensen met COPD (45%) behoefte heeft aan extra hulp bij het omgaan met medicijnen. Deze extra hulp kan bestaan uit extra controle, uitleg over bijwerkingen, ademhalingsoefeningen en wat te doen bij verergering van de klachten.

Meebeslissen

Ook is het opvallend dat een kwart tot een derde van de mensen met astma aangeeft dat zij onvoldoende kunnen meebeslissen over de behandeling. Bij COPD patiënten is dit zelfs 40%. Mensen die het gevoel hebben niet mee te kunnen beslissen zijn ook minder therapietrouw.

Bewustwording

Voor zorgverleners valt nog veel winst te behalen in het bevorderen van therapietrouw. Niet alleen gezondheidswinst, maar ook qua (kosten)effectiviteit door betere voorlichting, controles en ondersteuning. Om zorgverleners, maar ook beleidsmakers, zorgverzekeraars en longpatiënten zelf, hiervan bewust te maken heeft het Nivel in opdracht van Longfonds twee factsheets over medicatiegebruik bij astma en COPD ontwikkeld.

Over het onderzoek

De factsheets zijn gebaseerd op gegevens die in juli 2017 door het Nivel zijn verzameld onder mensen met een medische diagnose astma of COPD die lid zijn van het Nationaal Panel Chronisch Zieken en Gehandicapten (NPCG).

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.