Nieuws
29-11-2013

Verpleegkundige wil betrokken worden bij medische beslissingen aan het levenseinde

De meerderheid van de verpleegkundigen en verzorgenden wil betrokken worden bij medische beslissingen aan het einde van het leven van hun patiënten, zo blijkt uit een publicatie van onderzoekers van het NIVEL, VUmc en Vrije Universiteit Brussel in het wetenschappelijke tijdschrift Patient Education and Counseling.
 

Hoewel artsen formeel verantwoordelijk zijn voor medische beslissingen zoals stoppen of afzien van kunstmatige voeding en vocht, intensivering van pijnmedicatie of palliatieve sedatie, wil ruim driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden daar graag bij betrokken worden. Zij hebben vaak intensief en persoonlijk contact met patiënten, wat hen tot een belangrijke informant maakt voor een arts.
 
Uitspreken
De meesten (64%) denken dat patiënten zich tegenover hen eerder uitspreken dan tegenover de arts. Verpleegkundigen uit het ziekenhuis willen wel vaker betrokken worden bij medische beslissingen aan het levenseinde dan collega’s in de thuiszorg. Ook leeft de wens om hierbij betrokken te worden meer bij verpleegkundigen dan bij verzorgenden.
 
Luisteren
Driekwart van de verpleegkundigen en verzorgenden vindt dat artsen bereid zijn naar hun mening te luisteren. Wel vindt een kwart dat hun hiërarchisch ondergeschikte positie het moeilijk maakt met artsen voorgestelde levenseindebeslissingen te bespreken. Verpleegkundigen en verzorgenden die werken binnen teams of afdelingen gespecialiseerd in palliatieve zorg, hebben vaker de indruk dat artsen naar hun mening luisteren.
 
Nauwe samenwerking
NIVEL-programmaleider prof. Anneke Francke: “Palliatieve zorg is bij uitstek multidisciplinaire zorg. Dat betekent dat in teams of afdelingen die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg verpleegkundigen, verzorgenden en artsen heel nauw samenwerken. In zo’n soort omgeving zal er eerder sprake zijn van gezamenlijke besluitvorming.”
 
Panel V&V
Het onderzoek is gebaseerd op vragenlijsten die door 587 leden van het panel Verpleging & Verzorging van het NIVEL zijn teruggestuurd. De vragen gingen over actuele situaties en hun houding tegenover beslissingen over behandelingen rond het levenseinde.
 
Samenwerkingspartners
Vrije Universiteit Brussel
VUmc

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.