Nieuws
18-12-2008

Verzekerde blijft bij vertrouwde zorgverzekeraar

De nieuwigheid is van de zorgverzekeringswet af. Het aantal verzekerden dat overstapt naar een andere zorgverzekeraar lijkt zich te gaan stabiliseren op 4% zoals in de tijd van de ziekenfondswet. 

 

Tevreden
De meeste Nederlanders zijn tevreden over de dekking van de polis en de service van hun zorgverzekeraar en zijn niet van plan over te stappen, zo blijkt uit een peiling van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Een kwart vindt het te veel moeite om op zoek te gaan naar een betere zorgverzekeraar. Het NIVEL voorspelt dat – net als vorig jaar – vier procent voor 1 januari 2009 overstapt. Onvrede met de dekking van de aanvullende verzekering is onveranderd de belangrijkste reden om te gaan wisselen. Verzekerden besluiten pas laat om te switchen van verzekeraar doordat ze pas laat informatie krijgen. Een vijfde van de verzekerden zegt hierdoor te weinig tijd te krijgen om een beslissing te kunnen nemen.
 

 
Panels

Deze resultaten zijn gebaseerd op een peiling die in oktober en november is uitgevoerd binnen het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL. Het Consumentenpanel bestaat uit 2800 mensen en is representatief voor de Nederlandse bevolking. De panelleden worden sinds oktober 2005 regelmatig bevraagd over het zorgstelsel. De resultaten worden ondersteund door een peiling in het VGZ-verzekerdenpanel. Dit bestaat uit 8500 verzekerden van VGZ en is opgezet door het NIVEL in samenwerking met deze verzekeraar.

Subsidiënten
• Ministerie van VWS
• VGZ
VGZ-verzekerdenpanel
   

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.