Zorggebruikers vertrouwen op informatiebronnen over zorg online, zorgverlener zorgt dig voor duiding en toepassing
Nieuws
04-06-2020

Zorggebruikers vertrouwen op informatiebronnen over zorg online, zorgverlener zorgt voor duiding en toepassing (Transparantiemonitor 2019/2020)

Zorggebruikers zijn positief over de hoeveelheid en betrouwbaarheid van informatie over zorg op het internet. Websites van ziekenhuizen of andere zorgorganisaties en websites waarbij duidelijk is dat (verenigingen van) artsen deze ondersteunen, worden als betrouwbaar gezien. Tegelijkertijd is er behoefte aan contact met een zorgverlener, met name voor de interpretatie van de gevonden informatie en de toepassing ervan op de eigen situatie. Hiermee is het beeld in dit tweede jaar van de monitor (2019/2020) vergelijkbaar met dat in het eerste jaar (2018).

Actief zoekgedrag van zorggebruikers naar informatie over gezondheid
Zorggebruikers gaan op verschillende momenten tijdens een zorgproces op zoek naar informatie over hun aandoeningen of gezondheidsklachten. Voorafgaand aan een gesprek met de arts zoeken ze online naar informatie, of ze doen dit aansluitend aan het gesprek. Men lijkt behoefte te hebben aan bevestiging van de verkregen informatie vanuit verschillende ‘informatiebronnen’. 

Zorggebruikers ook positief over inzet PROMs
Zorggebruikers staan niet alleen welwillend tegenover het gebruik van online informatiebronnen, ook het gebruik van vragenlijsten over ervaren gezondheid (PROMs) tijdens het zorgproces wordt positief ontvangen. Deze vragenlijsten zijn informatief voor artsen en ze ondersteunen gerichte gespreksvoering tussen arts en patiënt. Momenteel ontvangt het merendeel van de zorggebruikers geen vragenlijst tijdens het zorgproces. Bij de groep die wel een vragenlijst ontving werden de uitkomsten lang niet altijd besproken tijdens het consult terwijl een deel van deze groep dat wel relevant vond. Vanuit patiëntperspectief lijkt er dan ook ruimte voor inbedding van PROMs in het zorgproces en voor het gebruik van de informatie die de vragenlijsten opleveren. Op verschillende plekken ook gewerkt aan betere inbedding van PROMs in het zorgproces, onder meer als onderdeel van het programma Uitkomstgerichte Zorg.

Meer informatie wenselijk voor gezamenlijke besluitvorming
Ten slotte geven zorggebruikers aan dat meer informatie over bijwerkingen, risico’s en voor- en nadelen van behandelopties ondersteunend kunnen zijn bij het proces van gezamenlijke besluitvorming, dat zij met de arts doorlopen.

Het onderzoek
In september 2019 ontvingen 1500 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het Nivel een vragenlijst over het gebruik van informatie over gezondheid. Van hen vulden 713 deze in (respons 47%). De vragenlijst was vergelijkbaar met de degene die in eerste jaar van de Transparantiemonitor is gebruikt (2018). Daarnaast zijn er 14 zorggebruikers geïnterviewd.

Transparantiemonitor 2018-2022 van het Nivel 
Het onderzoek naar de transparantie in de zorg maakt deel uit van de Transparantiemonitor 2019-2020 van het Nivel, dat zich richt op de vraag hoe transparantie zich ontwikkelt in de zorg en wat dat oplevert.

In Dossier Transparantiemonitor vindt u alle publicaties en andere informatie van het Nivel over dit onderwerp bij elkaar.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.