Behoefteonderzoek zelfredzaam thuis wonen
Duur: dec 2024 - jun 2025
Achtergrond
Het aantal Hagenaars, jong en oud, met een zorg- en/of ondersteuningsvraag groeit. Tegelijkertijd wordt het personeelstekort in de zorg steeds groter en blijven de uitgaven in het Sociaal domein stijgen. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, zet de gemeente Den Haag in op verschillende actiepunten en programma’s, zoals het programma Technologie voor Thuis. Met het programma Technologie voor Thuis zetten zij technologische innovaties in om bewoners met ondersteuningsbehoefte zelfredzaam thuis te laten wonen. Hierbij richten zij zich op deze bewoners zelf, maar ook op hun mantelzorgers en hun (zorg)professionals.
Doel
Het doel van het beoogde onderzoek is om inzicht te krijgen in de behoeften van inwoners van Den Haag, die ondersteuning nodig hebben bij het behouden van hun zelfredzaamheid en het thuis blijven wonen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over jonge mensen met een beperking, maar ook over oudere mensen met een (chronische) aandoening. Ook is er behoefte aan inzicht in de behoeften van (zorg)professionals op dit gebied. Inzicht in de ondersteuningsbehoeften zal daarom in kaart worden gebracht vanuit het perspectief van inwoners van de gemeente Den Haag, mantelzorgers en (zorg)professionals.
De onderzoeksvragen die in het beoogde onderzoek centraal zullen staan zijn als volgt:
- Wat is er op basis van de literatuur bekend over de ondersteuningsbehoeften van mensen met een beperking of een (chronische) aandoening en hun mantelzorgers bij het behouden of vergroten van hun zelfredzaamheid?
- Wat is er op basis van de literatuur bekend over de ondersteuningsbehoeften van (zorg)professionals bij het behouden of vergroten van de zelfredzaamheid van cliënten?
- Wat zijn de ondersteuningsbehoeften van groepen waar nog weinig over bekend is vanuit de literatuur? (Bijvoorbeeld jongeren, ouderen, mensen met een migratieachtergrond, mensen met een lage sociaaleconomische positie, maar bijvoorbeeld ook (zorg)professionals uit het sociale wijkteam, wijkverpleging, thuiszorg, fysiotherapie).
Werkwijze
Het project bestaat uit twee fasen. In de eerste fase wordt een beknopte literatuurverkenning uitgevoerd, met als doel om te onderzoeken over welke specifieke groepen nog weinig bekend is wat betreft hun behoeften aan ondersteuning bij het behouden of vergroten van zelfredzaamheid. De inzichten uit deze eerste fase dienen als uitgangspunt voor de tweede fase van het project, waarin een behoefteonderzoek zal worden uitgevoerd onder mensen met een zorgbehoefte in de gemeente Den Haag, hun mantelzorgers en onder professionals. Dit behoefteonderzoek zal deels gebaseerd zijn op interviews onder mensen met een ondersteuningsbehoeften en hun eventuele mantelzorgers en deels op een vragenlijst onder zorgprofessionals.
Resultaat
We verwachten met dit onderzoek inzicht te kunnen geven in ondersteuningsbehoeften van verschillende (sub)groepen, vanuit het perspectief van mensen met een ondersteuningsbehoefte, vanuit het perspectief van mantelzorgers en vanuit het perspectief van (zorg)professionals. De resultaten kunnen op korte termijn bijdragen aan het beleid van de gemeente Den Haag en handelingsperspectief bieden om beter aan te kunnen sluiten bij hun doelgroepen. Daarnaast kunnen de resultaten de gemeente Den Haag helpen om te prioriteren in de oplossingen die nu al beschikbaar zijn.
Op de middellange termijn kunnen de inzichten uit het onderzoek over de behoeften van verschillende doelgroepen de gemeente Den Haag helpen bij het in gesprek gaan met bedrijven over productontwikkeling op basis van behoeften, om daarmee naar meer vraag gestuurde oplossingen te zoeken.
Op de lange termijn kunnen de inzichten uit het onderzoek de gemeente helpen om optimaal aan te sluiten bij de behoeften van inwoners met een ondersteuningsbehoefte.