Bepalen van de prevalentie van multiple sclerose (MS) in Nederland, 2023-2024
Duur: okt 2023 - apr 2024
Achtergrond
Multiple sclerose (MS) is een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit onder jongvolwassenen. De prevalentie in Nederland wordt geschat op 25.000. Wereldwijd zien een toename van het aantal patiënten met MS. Verschillend diagnosticeren zou hieraan ten grondslag kunnen liggen: gebruik van andere diagnostische criteria dan voorheen en beter diagnosticeren. Meer informatie over het voorkomen van MS en bijkomende klachten kan de vroege diagnostiek en behandeling van MS bevorderen.
Doel
Het doel van dit project is drieledig:
- de prevalentie en incidentie van MS in Nederland achterhalen
- de benodigde zorgvraag beter in kaart brengen; hiertoe bekijken we onder andere welke comorbide aandoeningen vaak samen met MS voorkomen
- inventariseren of er in de Nederlandse populatie aanwijzingen zijn voor een prodromale fase van MS; hierbij is er sprake van een hogere zorgvraag in de eerste lijn en komen mensen met aspecifieke klachten vaker bij de huisarts
Methode
Door data over ziekte en zorg te combineren gaan we verdiepend in op de onderzoeksvragen.
We voeren retrospectief onderzoek uit:
- We vergelijken het aantal ingeschreven patiënten met de MS (data afkomstig van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn, registratiecode MS (ICPC N86)) met het aantal patiënten dat medisch-specialistische zorg ontvangt (data afkomstig van Vektis (registratiecode DBC/MSZ)). Dit doen we om de verkregen data te verifiëren en eventueel extra patiënten te identificeren.
- We verzamelen algemene patiënt- en praktijkkarakteristieken om informatie te verkrijgen over de epidemiologie en comorbiditeit van MS in Nederland.
- Om een mogelijke prodromale fase van MS in kaart te brengen brengen we over de periode van vijf jaar voorafgaand aan 2019 (2014-2018): de comorbiditeit binnen de huisartsendatabase; het aantal huisartsenpraktijkbezoeken.
Resultaat
De resultaten beschrijven we in een artikel in internationaal medisch tijdschrift.