Leren van Data II – Beter gebruik van zorggegevens in de ouderengeneeskunde
Duur: jan 2025 - dec 2029
Achtergrond
De ouderenzorg in Nederland staat voor grote uitdagingen, zoals een toenemende zorgvraag en personeelstekorten. Tegelijkertijd worden binnen de zorgsector steeds meer data vastgelegd in elektronische patiëntendossiers (EPD’s). Het programma Leren van Data II bouwt voort op eerdere initiatieven om deze routinematig vastgelegde zorggegevens optimaal te benutten voor kwaliteitsverbetering, beleid en onderzoek.
Doel
Het doel van Leren van Data II is om een lerend zorgsysteem te creëren waarin gegevens van specialisten ouderengeneeskunde niet alleen worden gebruikt voor de dagelijkse zorg, maar ook structureel worden ingezet voor kwaliteitsverbetering en wetenschappelijke inzichten. Dit gebeurt door te werken aan eenheid van taal, het ontsluiten en analyseren van data, en het verder ontwikkelen van een landelijke infrastructuur voor het hergebruik van zorggegevens.
Werkwijze
Het programma richt zich op drie hoofdactiviteiten:
- Doorontwikkeling eenheid van taal: standaardisatie en verbetering van gegevensregistratie in de ouderengeneeskunde, met aansluiting op landelijke ontwikkelingen zoals SNOMED en Wegiz
- Ontsluiting en benutting van data: het verder ontwikkelen van het landelijke Register Leren van Data in Verpleeghuizen, het inzetten van peilstations voor spiegelinformatie en het verbeteren van datakwaliteit.
- Toepassing van technologie : onderzoek naar de inzet van geavanceerde technieken zoals textmining en beslisondersteuning om specialisten ouderengeneeskunde beter te ondersteunen in het primaire zorgproces.
Resultaat
Het programma moet leiden tot:
- Verbeterde gegevensregistratie en meer eenduidigheid in verslaglegging binnen de ouderengeneeskunde.
- Een uitgebreid en toegankelijk Register Leren van Data, waarmee specialisten ouderengeneeskunde beter inzicht krijgen in trends en verbeterpunten.
- Landelijke rapportages, spiegelinformatie en trendanalyses die zorgverleners ondersteunen in continue kwaliteitsverbetering.
- Innovatieve toepassingen zoals textmining en beslisondersteuning, die helpen om zorggegevens efficiënter te benutten.
- Publicaties en wetenschappelijke artikelen.