Start
april 2025

Optimalisatie van implementatie en gelijkwaardige gebruik van het platform Luchtbrug

Duur: apr 2025 - feb 2026

Achtergrond

Voor ondersteuning, behandeling en monitoring van kinderen met astma/allergie bestaat sinds 2011 www.luchtbrug.nl, een online platform voor hybride zorg: online waar mogelijk, fysiek waar nodig. Luchtbrug is onderdeel van de dagelijkse patiëntenzorg in 21 Nederlandse ziekenhuizen (>3000 kinderen), draagt bij aan zelfmanagement, vroege detectie van astma-aanvallen, betere communicatie met zorgverleners, en reductie van polikliniekbezoeken. Ondanks de meerwaarde van Luchtbrug voor de zorg aan kinderen met astma, wordt het platform niet door alle potentiële gebruikers optimaal gebruikt. Gezondheidsvaardigheden spelen hierin een belangrijke rol.

Doel 

Het doel van dit onderzoek is een meer gelijkwaardige implementatie en optimaal gebruik van het platform, voor alle kinderen met astma, ongeacht (digitale) gezondheidsvaardigheden of mogelijkheden voor zelfmanagement. Daartoe doen we een mixed-methods studie naar belemmerende factoren voor optimale implementatie van Luchtbrug door (ouders van) kinderen met astma met specifieke aandacht voor (digitale) gezondheidsvaardigheden, zelfmanagement en oplossingen om met deze factoren om te gaan.

Werkwijze

Via een korte online vragenlijst aan alle potentiële Luchtbrug gebruikers inventariseren we kenmerken van gebruikers en niet-gebruikers aan de hand van sociaal-demografische en ziektekenmerken, intensiteit en wijze, en bevorderende- en belemmerende factoren voor Luchtbrug gebruik. Vervolgens verkennen we samen met een diverse groep kinderen (n=20-30) en hun ouders (n=10-15) die minder optimaal gebruik maken van Luchtbrug, barrières. Via focusgroepen verkennen we en denken we na over mogelijke oplossingsrichtingen.

De persoonlijke inzichten van ouders/kinderen bij wie gebruik van Luchtbrug suboptimaal is, bijvoorbeeld door een gebrek aan (digitale) gezondheids- of zelfmanagementvaardigheden, zijn noodzakelijk om gelijke toegang en gebruik voor alle kinderen met astma te bevorderen. Ook voor toekomstige uitbreidingen van Luchtbrug is het belangrijk om vanuit het perspectief van eindgebruikers de belangrijkste bevorderende en belemmerende factoren voor optimaal gebruik te kennen. Met deze inzichten en de – in co-creatie- voorgestelde oplossingen/aanbevelingen, kan participatie aan Luchtbrug verbeterd worden voor groepen kinderen en hun ouders voor wie het gebruik nu een uitdaging vormt.

Resultaat

De lessen van dit kwalitatief/kwantitatief onderzoek worden gebruikt voor concrete aanbevelingen om de hybride zorg toegankelijker te maken. Dit zal zijn op gebied van introductie van Luchtbrug en begeleiding bij gebruik, (symptoom)vragenlijsten, (inhalatie)instructies, uitwerken van behandelplannen, en communicatie/presentatie in de applicatie. Aanbevelingen betreffen inhoud en vorm (cartoons/video’s/ ervaringsverhalen).

Dit project wordt gesubsidieerd door
Longfonds
Projectpartners
Radboud Medisch Centrum - Amalia’s Kinderziekenhuis; Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) – Universiteit Utrecht; Universiteit Maastricht, afdeling Kindergeneeskunde