Start
november 2024

Pandemie-gerelateerde middelbare schoolsluitingen (PRESENT)

Duur:  nov 2024 - nov 2026

Achtergrond

Tijdens een pandemie kunnen scholen worden gesloten om de verspreiding van het virus te beperken, wat grote impact kan hebben op leerlingen, zowel wat betreft schoolprestaties als mentale gezondheid, en daardoor op de langere termijn impact op de samenleving en economie. 

Doel

In dit onderzoek brengen we de uiteenlopende effecten van het sluiten van middelbare scholen in kaart om beter te kunnen adviseren en besluiten tijdens pandemieën. We bekijken hoe het sluiten van scholen de verspreiding van COVID-19 beperkt met een analyse van besmettingen op scholen en een overzicht van eerdere studies over scholensluitingen. We zullen onderzoeken wat in kwetsbare groepen het effect is van het sluiten van scholen op de onderwijsprestaties van kinderen, hun overgang naar hoger onderwijs en werk en de impact op mentaal welzijn. Met behulp van al deze informatie zullen we de economische kosten en baten afwegen. Tot slot zullen we in een samenwerkingsproces met belanghebbenden onze bevindingen vertalen in aanbevelingen rondom scholensluitingen bij toekomstige pandemieën.

Methode

In dit onderzoek maken we gebruik van zowel kwantitatieve als kwalitatieve onderzoeksmethoden, in vier werkpakketten:

  1. Onderzoek van de epidemiologische effecten van schoolsluitingen op de verspreiding van ziekten, met behulp van een systematisch literatuuronderzoek en een diepgaande analyse van de factoren die van invloed zijn op de overdracht binnen scholen.
  2. Onderzoek van het sociaal-educatieve effect van schoolsluitingen op de middellange termijn, waaronder onderwijsprestaties, overgang naar hoger onderwijs en werk, en mentaal welzijn.
  3. Economische kosten-batenanalyse, met behulp van de output van WP2.
  4. Kennissynthese.

Het Nivel richt zich op werkpakket 2 en onderzoekt de korte- en middellange termijn effecten van schoolsluitingen. Specifiek wordt de COVID-cohortgroep vergeleken met pre-pandemische cohorten m.b.t. het wel of niet halen van het diploma, de overgang naar vervolgstudie en/of werk, en mentale gezondheid. De volgende data wordt hiervoor gebruikt:

  • vragenlijsten van het Schoolverlatersonderzoek (ref) 
  • microdatabestanden rondom werk en opleiding van het CBS
  • huisartsenregistratiedata van Nivel Zorgregistratie Eerste Lijn

Resultaten

De beoogde producten zijn rapporten en internationale artikelen.

Dit project wordt gesubsidieerd door
ZonMw: COVID-19-programma
Projectpartners
Samen met het Erasmus MC, UMC Utrecht, Erasmus Universiteit en SEO Economisch onderzoek vormt het Nivel een onderzoeksconsortium