SocialPal: de sociale benadering voor mensen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten
Duur: dec 2024 - nov 2026
Achtergrond
Een levensbedreigende ziekte heeft impact op de sociale context, waarin mensen wonen, werken, leven en uiteindelijk sterven. Het gaat in de palliatieve zorg dan ook niet alleen om een medische benadering, maar om een integraal perspectief op lichamelijke, sociale, psychische en spirituele behoeften. Toch is in de palliatieve zorg nog relatief veel aandacht voor fysieke klachten en symptomen.
De Sociale Benadering (SB) kan een belangrijke rol spelen in de zorg en begeleiding van mensen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten door de focus te leggen op de persoonlijke leefwereld van mensen, in plaats van uitsluitend op de patiënt, diens ziekte en professionele medische zorg.
Belangrijk hierbij is een goede samenwerking tussen professionals en vrijwilligers binnen zorg en welzijn. Dit is echter niet vanzelfsprekend. Hoewel er diverse lokale initiatieven zijn waarbij zorg en welzijn samenwerken, zijn deze vaak kleinschalig en niet of beperkt geëvalueerd, waardoor de meerwaarde onduidelijk blijft. Hierdoor kunnen ze niet als voorbeeld dienen.
Doel
Overzicht en inzicht bieden in initiatieven op het gebied van de Sociale Benadering voor mensen met een levensbedreigende ziekte en hun naasten, met als uiteindelijke doel de passende initiatieven te kunnen stimuleren.
Werkwijze
Het onderzoek wordt verricht in twee werkpakketten (WPs):
- WP 1 (trekker: Nivel) richt zich op het verkrijgen van een landelijk overzicht van initiatieven op het gebied van de Sociale Benadering in Nederland, het evalueren van de impact van deze initiatieven en het in kaart brengen van bijbehorende kosten, baten en risico’s.
Methoden die we hierbij inzetten, zijn: gestructureerde interviews met coördinatoren van initiatieven; verdiepend vragenlijstonderzoek onder zorg- en welzijnsprofessionals; en maatschappelijke business cases. - WP 2 (trekker: Amsterdam UMC) richt zich specifiek op de methode van leerwerkplaatsen. Hierin werken zorg- en welzijnsprofessionals met vrijwilligers en naasten op lokaal niveau samen om passende palliatieve zorg en ondersteuning te bieden.
Het doel van WP2 is om inzicht te verkrijgen in de initiatieven die voortkomen uit de leerwerkplaatsen, het evalueren van de impact van de samenwerking tussen zorg en het sociale domein, en het in kaart brengen van bijbehorende kosten, baten en risico’s. Dit wordt gedaan via interviews met professionals, vrijwilligers en naasten en via maatschappelijke business cases.
Resultaat
Het project levert een landelijk overzicht van initiatieven op het gebied van de sociale benadering palliatieve zorg op. Daarnaast geven de maatschappelijke business cases veel inzicht in welke initiatieven het best passend zijn in de palliatieve zorg. Deze ‘goede voorbeelden’ zullen tijdens het project aandacht krijgen in webinars, factsheets en een eindcongres.