Versterken van samenwerking tussen formele en informele zorgverleners
Duur: feb 2024 - aug 2025
Achtergrond
Door de vergrijzing, de toename van chronische aandoeningen en de druk op het formele zorgsysteem speelt informele zorg een steeds belangrijkere rol. Informele zorg - zorg verleend door familie, vrienden, buren of vrijwilligers - kan bijdragen aan het langer thuis blijven wonen van zorgontvangers en de werkdruk in de formele zorg verlichten. Vooral in de wijkverpleging, waar de tekorten oplopen tot 13% in 2033, is een betere samenwerking tussen formele en informele zorgverleners essentieel.
Onderzoeksvraag
Dit onderzoek richt zich op de behoeften van zowel formele als informele zorgverleners met betrekking tot samenwerking en taakverdeling binnen de wijkverpleging. De centrale onderzoeksvraag luidt:
"Wat is er nodig volgens zowel zorgverleners in de wijkverpleging als (potentiële) informele zorgverleners om de informele en formele zorg bij thuiswonende personen goed op elkaar te laten aansluiten?"
Daarnaast wordt onderzocht welke effecten een betere afstemming kan hebben op de verwachte tekorten in de wijkverpleging.
Werkwijze
Het onderzoek wordt uitgevoerd in twee fasen:
- Discussiegroepen met formele en informele zorgverleners om behoeften en knelpunten in kaart te brengen.
- Een gecombineerd platform waar burgers en zorgverleners hun ervaringen en inzichten delen. Daarnaast wordt een scenario-doorrekening uitgevoerd met behulp van het prognosemodel Zorg en Welzijn.
Bij de discussiegroepen en het gecombineerd platform wordt gebruik gemaakt van het Nivel Panel Verpleging & Verzorging, en het Nivel Consumentenpanel Gezondheidszorg.
Resultaat
Het onderzoek levert inzicht in de diversiteit aan meningen over samenwerking tussen formele en informele zorgverleners. Er wordt geen consensus gezocht, maar juist een overzicht van belangrijke aspecten, barrières en kansen. Daarnaast biedt de doorrekening een beeld van de potentiële bijdrage van een betere samenwerking aan het verminderen van de tekorten in de wijkverpleging. De resultaten zijn niet direct te generaliseren, maar kunnen beleidsmakers en zorgorganisaties helpen bij het verbeteren van de integratie van informele zorg in de formele zorgstructuur.