Publicatie

Publicatie datum

Achtergronddocument bij 'Handreiking palliatieve zorg aan mensen met een niet-westerse achtergrond'. Achtergronden en methodische verantwoording.

Mistiaen, P., Francke, A.L., Graaff, F.M. de, Muijsenbergh, M.E.T.C. van den. Achtergronddocument bij 'Handreiking palliatieve zorg aan mensen met een niet-westerse achtergrond'. Achtergronden en methodische verantwoording. Utrecht: NIVEL, Integraal Kankercentrum Nederland, Pharos, 2011. 42 p.
Download de PDF
Deze publicatie hoort bij de 'Handreiking Palliateive zorg aan mensen met een niet-wstersae achtegrond' (https://www.nivel.nl/nl/publicatie/handreiking-palliatieve-zorg-aan-mensen-met-een-niet-westerse-achtergrond)

Context
Het project ‘Culturele sensitiviteit van richtlijnen palliatieve zorg’, uitgevoerd door het NIVEL in samenwerking met Pharos en het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL, voorheen VIKC) had als hoofddoel te komen tot een ‘cultuursensitieve’ handreiking die gebruikt kan worden als aanvulling (geen vervanging!) op bestaande veel gebruikte landelijke richtlijnen over respectievelijk pijn, depressie, delier, misselijkheid/braken en obstipatie in de palliatieve fase (www.pallialine.nl). Deze richtlijnen gaan over frequent voorkomende symptomen in de palliatieve fase.

Doel en doelgroep van achtergronddocument
Het doel van dit achtergronddocument is het verantwoorden en beschrijven van de onderzoeksfasen die doorlopen zijn om te kunnen komen tot de praktische handleiding. Waar de doelgroep van de praktische handleiding in de eerste plaats bestaat uit artsen en verpleegkundigen in de palliatieve zorg, bestaat de doelgroep van dit achtergronddocument uit professionals (onderzoekers, beleidsmakers, managers, zorgverleners, e.a.) die ook geïnteresseerd zijn in het onderzoek dat aan de basis van de genoemde handreiking ligt.

Onderzoeksvragen
1. Welke zorgopvattingen, zorggebruiken en leefstijlen van niet-westerse allochtonen en welke communicatiepatronen tussen deze allochtonen en Nederlandse zorgverleners zijn relevant voor de palliatieve zorgverlening?
2. Zijn de landelijke richtlijnen palliatieve zorg over pijn, depressie, misselijkheid/braken, delier en obstipatie “cultureel sensitief”?
3. Hoe kan bij de toepassing van deze richtlijnen in de toekomst (beter) rekening gehouden worden met relevante sociaal-culturele kenmerken van niet-westerse allochtonen?

Fasen
1. Systematische literatuurstudie (voor beantwoording onderzoeksvraag 1);
2. Analyse richtlijnen palliatieve zorg (voor beantwoording onderzoeksvraag 2)
3. Expertmeetings (voor beantwoording onderzoeksvraag 3)