Publicatie

Publicatie datum

Balancing give and take: an equity approach to burnout. = Balanceren tussen geven en nemen: burnout benaderd vanuit de billijkheidstheorie.

Dierendonck, D. van. Balancing give and take: an equity approach to burnout. = Balanceren tussen geven en nemen: burnout benaderd vanuit de billijkheidstheorie. Utrecht: Rijksuniversiteit Utrecht, 1997. 171 p. Proefschrift Rijksuniversiteit Utrecht.
Download de PDF
In dit proefschrift is de rol onderzocht van sociale uitwisselingsprocessen bij de ontwikkeling van burnout. Het onderzoek richtte zich op professionals werkzaam in contactuele beroepen zoals artsen, therapeuten en groepsleiders. De laatste jaren hebben maatschappelijke veranderingen het risico om op te branden vergroot. De algehele werkdruk is toegenomen in alle beroepsgroepen en er is voor veel werknemers een toenemende eis om efficiënt te werken. Voor professionals in contactuele beroepen (veelal hulpverleners) zijn er nog een aantal factoren meer veranderd die het werk zwaarder hebben gemaakt. Zo is de relatie tussen hulpverlener en hulpvrager veranderd: de aanpak is tegenwoordig zakelijker en minder persoonlijk, bovendien is de autoriteit van de hulpverleners afgenomen.

Belangstelling voor en onderzoek naar burnout begon in 1974. Het heeft zich sinds die tijd in drie fasen voltrokken: (1) een pioniersfase met voornamelijk kwalitatieve beschrijvingen, (2) een empirische fase met veel correlationeel onderzoek en (3) de huidige conceptuele fase waarin vanuit psychologische theorieën onderzoek wordt verricht. Onderzoek waarbij het burnout-proces meer centraal komt te staan. Dit proefschrift is te zien als een onderdeel van de laatste (conceptuele) fase. De etiologie van burnout is hierin benaderd vanuit een specifieke sociale uitwisselingstheorie, te weten de billijkheidstheorie van Adams (1963).