Publicatie

Publicatie datum

De rol van collectiviteiten in het zorgstelsel.

Maat, M. van der, Jong, J.D. de. De rol van collectiviteiten in het zorgstelsel. Utrecht: NIVEL, 2009. 80 p.
Download de PDF
Bij het afsluiten van contracten voor collectieve zorgverzekeringen, letten patiëntenverenigingen het meest op zorginhoudelijke aspecten. Werkgevers meer op keuzemogelijkheden. Impulsen om de kwaliteit te verbeteren lijken vooral van patiëntenverenigingen te moeten komen.

De zorgverzekeraars concurreren ook bij de collectieve zorgverzekeringen nog steeds voornamelijk op de prijs en minder op de kwaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) naar de keuzes en onderhandelingen voor de collectieve zorgverzekeringen voor 2009. Ruim 90% van de collectiviteiten vond korting op de premie van basis en aanvullende verzekering belangrijk bij de keuze voor een zorgverzekeraar. Vergeleken met wat collectiviteiten zouden kunnen betekenen voor de kwaliteit van de zorg, gebeurt er weinig, volgens NIVEL-onderzoeker Judith de Jong. “Er wordt nauwelijks onderhandeld, meestal worden oude contracten verlengd. Terwijl het voor de werking van het systeem – voor verbetering van de kwaliteit, voor de betaalbaarheid – van belang is dat collectiviteiten blijven onderhandelen over de inhoud van het contract. Met het nieuwe zorgstelsel moesten verzekerden immers invloed krijgen op de hoogte van de premie én op de kwaliteit van zorg.”

Hogere kortingen
“Werkgevers lukt het wel om veel mensen deel te laten nemen aan een collectief contract”, vertelt De Jong. “Bijna driekwart van de mensen met een collectieve verzekering is lid van een werkgeverscollectief. Slechts 2 procent is echter lid van een patiëntencollectief, waardoor patiëntenverenigingen minder gewicht in de schaal kunnen leggen en het moeilijker voor ze is om iets te veranderen.” Werkgevers leggen meer nadruk op aspecten die te maken hebben met keuzemogelijkheden, zoals verschillende aanvullende verzekeringen en vrije keuze van zorgaanbieder. Zij krijgen ook hogere kortingen.