Publicatie

Publicatie datum

De werkweek van de Nederlandse huisarts in 2024 en een vergelijking met 2018 en 2013.

Flinterman, L., Vis, E., Schaaijk, A. van, Aapkes, S., Batenburg, R. De werkweek van de Nederlandse huisarts in 2024 en een vergelijking met 2018 en 2013. Utrecht: Nivel, 2025, 44 p.
Download de PDF
Dit rapport is het resultaat van een landelijk tijdsbestedingsonderzoek onder huisartsen.

Doel van het onderzoek was bepalen hoeveel uur per week een huisarts gemiddeld werkt en hoe deze tijd verdeeld is over de verschillende activiteiten. Hierbij is ook gekeken naar verschillen in deze tijdsbesteding naar werkzame positie, geslacht en leeftijd van de huisartsen. De resultaten dienen als input voor de capaciteitsraming voor huisartsen die het Capaciteitsorgaan in 2025 uitvoert om tot een instroomadvies voor de opleiding huisartsgeneeskunde te komen. In de vorige onderzoeksrapporten van de tijdsbestedingsonderzoeken is ook de waarde van de fte-factor van huisartsen voor de capaciteitsraming vastgesteld. Voor dit onderzoek is gekozen om in het onderzoeksrapport alleen de directe opbrengst en resultaten van het tijdsbestedingsonderzoek op te nemen. De bepaling van de fte-factor is geen direct resultaat van het onderzoek en wordt daarom niet in dit rapport opgenomen, maar in een later stadium van de capaciteitsraming bepaald.

Uit dit tijdsbestedingsonderzoek blijkt dat huisartsen in 2024 gemiddeld 48 uur per week werkten. Dit is een gewogen gemiddelde voor de gehele groep werkzame huisartsen in Nederland, waarbij rekening is gehouden met verschillen in leeftijd, geslacht, het aantal dagen dat men werkzaam is en werkzame positie als praktijkhouder, HIDHA of waarnemer. Het gemiddelde van 48 is vier uur meer dan uit de onderzoeken in 2013 en 2018 naar voren kwam. Deze toename in uren per week doet zich voor bij alle subgroepen van huisartsen. Bijna de helft van de tijd (49%) werd in 2024 besteed aan direct patiëntgebonden taken zoals consulten en visites. Een kwart van de tijd (25%) werd besteed aan indirect patiëntgebonden taken zoals het bijhouden van patiëntendossiers en overleg over patiënten met collega’s. Tenslotte werd 26% van de tijd besteed aan niet-patiëntgebonden taken zoals extern overleg, activiteiten als ondernemer en nascholing. Zelfstandig gevestigde huisartsen besteden in verhouding iets meer tijd aan niet-patiëntgebonden taken. Dit wordt vooral verklaard door de extra uren die zij besteden aan activiteiten als ondernemer.

Extra uren naar niet-patiëntgebonden taken
Dat in 2013 en 2018 huisartsen gemiddeld 44 uur per week werkten en in 2024 gemiddeld 48 uur, is een belangrijke uitkomst omdat de vier extra uren werden besteed aan niet-patiëntgebonden taken Daarentegen is het gemiddeld aantal uren dat huisartsen per week besteden aan direct en indirect patiëntgebonden taken in 2024 wel vergelijkbaar met het aantal uren in 2013 en 2018.

Verantwoording
In de periode van 4 november t/m 9 december 2024 hebben 884 huisartsen een week deelgenomen aan dit onderzoek. De dataverzameling van het onderzoek vond plaats via een mobiele app. Gedurende de week van deelname kregen zij via deze app iedere dag meldingen met een vraag over hun werkzaamheden als huisarts. Huisartsen konden steeds aangeven of zij als huisarts aan het werk waren, en zo ja, met welke taak of activiteit. De meldingen werden elke dag met bepaalde tussenpozen op gerandomiseerde tijdstippen ingepland en verstuurd. Voor en na de meetweek vulden de deelnemers een korte enquête in.