Publicatie

Publicatie datum

Huisartsen zetten bij voedingsadvies vaker (online) hulpmiddelen in om patiënten te ondersteunen.

Leemrijse, C., Knottnerus, B. Huisartsen zetten bij voedingsadvies vaker (online) hulpmiddelen in om patiënten te ondersteunen. Utrecht: Nivel, 2024. 16 p.
Download de PDF
Voeding is een belangrijk onderdeel van iemands manier van leven. Van veel chronische ziekten is de relatie aangetoond met een ongezonde voedingsgewoonte. Advisering bij voeding gerelateerde gezondheidsproblemen is bij uitstek de rol van diëtisten, maar behoort ook tot het domein van huisartsen en praktijkondersteuners (POH’s), zoals beschreven in de NHG-Zorgmodule Leefstijl Voeding. Voedingsadvies wordt gegeven om te voorkomen dat mensen ziek worden maar is ook een belangrijk onderdeel van de behandeling van mensen die ziek zijn, om de gezondheid te verbeteren en klachten te verminderen.

Vier jaar geleden vroeg het Nivel aan een representatieve groep huisartsen om een vragenlijst in te vullen over het geven van voedingsadvies. Het merendeel van de deelnemende huisartsen gaf zelf voedingsadvies, patiënten met ketenzorg kregen dit van de POH of diëtist. Veel huisartsen vonden in 2020 gebrek aan kennis een belangrijke barrière bij het geven van voedingsadvies. De helft van de huisartsen had behoefte aan meer nascholing op het gebied van voeding voor henzelf en hun POH’s.

Vlak na dit onderzoek brak de COVID-19 pandemie uit waardoor de aandacht voor overgewicht en gezonde voeding toenam. Overgewicht bleek een belangrijke factor voor het beloop van een COVID-19 besmetting. Door de coronamaatregelen zijn veel mensen minder gaan bewegen en een deel van de Nederlanders werd zwaarder. Het Voedingscentrum biedt inmiddels, onder andere naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek van 2020, verschillende gratis on demand webinars en e-learnings aan voor huisartsen en POH’s. Ook heeft het Voedingscentrum diverse voorlichtingsmaterialen die huisartsen of POH’s kunnen gebruiken in de praktijk.
Bovengenoemde ontwikkelingen waren voor het Voedingscentrum een reden om het onderzoek uit 2020 te herhalen.