Publicatie

Publicatie datum

Stimuleren van zelfredzaamheid en ‘reablement’: een vragenlijstonderzoek onder verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners.

Willems, A., Groot, K. de, Noorland, S., Francke, A. Stimuleren van zelfredzaamheid en ‘reablement’: een vragenlijstonderzoek onder verpleegkundigen, verzorgenden en praktijkondersteuners. Utrecht: Nivel, 2024. 29 p. p.
Download de PDF
De zorg in Nederland staat onder druk door de toenemende zorgvraag en het niet evenredig meegroeiende aantal zorgprofessionals. Om met deze uitdaging om te gaan, is het van groot belang om in te zetten op het vermogen van mensen om zo lang mogelijk zelfredzaam te blijven. Bovendien vinden veel mensen het zelf ook belangrijk om zo lang mogelijk zelfredzaam te zijn.

Een benadering die aansluit bij het stimuleren van zelfredzaamheid van thuiswonende mensen is ‘reablement’; gedefinieerd als een manier van ondersteuning om het functioneren van het individu dusdanig te verbeteren, zodat deze zo onafhankelijk mogelijk de dagelijkse activiteiten kan ondernemen. Uitgangspunten van reablement zijn (1) zorgprofessionals moeten ‘zorgen dat’ in plaats van ‘zorgen voor’, (2) de situatie van het individu is leidend, (3) de ondersteuning is holistisch, (4) diverse vormen van zorg en ondersteuning worden gecombineerd.

Het gepresenteerde vragenlijstonderzoek laat zien in hoeverre verpleegkundigen en verzorgenden die werken in de wijkverpleging en praktijkondersteuners (POH’s) in huisartsenpraktijken zich zeker voelen bij het stimuleren van de zelfredzaamheid van thuiswonende cliënten en met wie zij samenwerken bij het bevorderen van zelfredzaamheid. Verder brengt het onderzoek in kaart in hoeverre het begrip reablement bij de zorgprofessionals bekend is en of zij positief tegenover reablement staan.