Publicatie

Publicatie datum

The workload of GPs: patients with psychological and somatic problems compared.

Zantinge, E.M., Verhaak, P.F.M., Bensing, J.M. The workload of GPs: patients with psychological and somatic problems compared. Family Practice: 2005, 22(3), 293-297
Lees online
Patiënten met psychische of sociale problemen hebben bijna twee keer zo vaak contact met de huisartspraktijk als patiënten met alleen lichamelijke klachten. Dat komt door de extra hulp die ze vragen vanwege hun psychische problemen, maar ook doordat ze meer lichamelijke klachten hebben dan mensen zonder psychische problemen.

Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL. Een verklaring voor deze bevinding is er nog niet. De grotere hoeveelheid lichamelijke klachten zou het gevolg kunnen zijn van de psychische aandoening. Zo kan stress bijvoorbeeld leiden tot hoofd- of buikpijn. Een andere mogelijke verklaring is dat mensen met psychische problemen gemiddeld minder gezond zijn. “Maar,” zegt NIVEL onderzoeker Else Zantinge, “het kan ook zijn dat mensen die vaak naar de huisarts gaan voor hun psychische problemen, dan ook meteen hun lichamelijke klachten bespreken. Of dat patiënten die vaak hulp zoeken voor lichamelijke klachten makkelijker psychische problemen bespreken omdat ze een sterkere band hebben met hun huisarts”.

In landen waar de huisarts poortwachter is, zoals in Nederland, is deze de aangewezen eerste contactpersoon bij zowel somatische als psychische problemen van patiënten. Die psychosociale zorgtaak van de huisartsen kan verlicht worden door een goed netwerk van GGZ-hulpverleners tot wie de huisarts zich kan wenden voor advies of verwijzing en door specifieke aandacht voor psychosociale zorg in de huisartsopleiding of –bijscholing.

Dit onderzoek is verricht op basis van gegevens van de Tweede Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk (NS2) . Gedurende een jaar werden alle contacten die patiënten met hun huisartspraktijk hadden geregistreerd (195 huisartsen, 104 praktijken). De betrokken huisartsen, praktijken en patiënten vormen een representatieve steekproef voor de Nederlandse populatie.
Gegevensverzameling