Ons capaciteitsonderzoek betreft met name de vraag naar de aansluiting tussen opleiding en praktijk. Het Capaciteitsramingsmodel, dat het Nivel samen met het Capaciteitsorgaan heeft ontwikkeld, zetten we hiervoor in.
Capaciteitsramingsmodel: een unieke rekenmethodiek
Het Capaciteitsramingsmodel is uniek in zijn soort. Enkele kenmerken:
- Universeel toepasbaar: het model is zo ontworpen dat het in alle landen en alle zorgstelsels kan worden ingezet. Het wordt dan ook veel gebruikt in binnen- en buitenland.
- Best practice: het model wordt internationaal gezien als ‘best practice’: in vergelijking met modellen die andere landen gebruiken is het meer vraaggestuurd en beleidsrijker.
- Al 20 jaar succesvol: het model wordt al 20 jaar ingezet door het Nivel, in binnen- en buitenland, met veel succes.
- Ontwikkeling en beheer samen met het Capaciteitsorgaan: samen met het Capaciteitsorgaan werkt het Nivel constant aan het verfijnen en doorontwikkelen van het unieke rekenmodel.
Over de rekenmethode
Met het Capaciteitsramingsmodel in op de volgende vragen:
- Leiden we de juiste professionals op?
- Sluiten de opleidingen inhoudelijk aan bij de praktijk?
Hiervoor berekenen we:
- de toekomstige benodigde capaciteit aan zorgprofessionals
- de daarvoor benodigde instroom in de opleidingen voor zorgberoepsgroepen
Blik op ons unieke rekenmodel:
- met de input van vele data uit verschillende bronnen (groen) …
- waarmee berekeningen - door het Nivel ontwikkeld - worden gedaan (roze) …
- geven we inzicht in het beschikbare aanbod, de aansluiting tussen vraag en aanbod en het benodigde aanbod van een beroep in de zorg (rijen) …
- in het heden, het bevraagde berekeningsjaar en de verdere toekomst (kolommen).
Werkwijze: unieke rekenformules toepassen op de diverse datasets
Het Capaciteitsramingsmodel bestaat uit een aantal unieke rekenmodules. Deze worden ‘gevoed’ met de data uit meerdere gegevensbronnen, die zijn voortkomen uit verschillende onderzoeken en registraties. De data kunnen per beroepsgroep verschillen en worden op maat worden ingezet in het model:
- Nivel-gegevensbronnen: denk aan data gegevens afkomstig uit Beroepenregistraties in de Zorg
- Aanvullende, externe gegevensbronnen: denk aan data van de opleidingen in de onderzochte beroepsgroep en bijvoorbeeld gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
- Gegevens uit kwalitatief onderzoek: we zetten enquêtes in onder de relevante beroepsopleidingen, studenten en werkzame zorgprofessionals, waarin we vragen naar hun (verwachte) werkzaamheid en wensen. Daarnaast organiseren we vaak focusgroep-bijeenkomsten met mensen uit de beroepsgroep en - indien relevant - aanverwante disciplines
Berekening instroom en capaciteit
Met het Capaciteitsramingsmodel berekenen we:
- de toekomstig beschikbare en benodigde capaciteit aan zorgprofessionals in het onderzochte zorgberoep
- de benodigde instroom in de opleidingen voor zorgberoepsgroepen, waarbij we de impact van vele factoren meenemen die evenwicht tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt bepalen.
Resultaat: capaciteitsramingen (rapporten) ter ondersteuning van beleid
Onze resultaten presenteren we in een rapport. Voorbeelden van door ons gemaakte capaciteitsramingen (rapporten) en bijbehorende korte, duidende nieuwsberichten vindt u in de rubrieken Publicaties en Nieuws (rechts op deze pagina).
Ook onderzoek laten doen met het Capaciteitsramingsmodel?
Stuur een e-mail naar de eerste contactpersoon, deze vindt u rechts op de pagina (bij de rubriek 'Contact'), dan bekijken we de mogelijkheden.
We komen graag met u in contact!
Zenderen, I. van (Nivel Kenniscentrum). Aanvragen capaciteitsraming beroepsgroep in de zorg. Uit: www.nivel.nl [Laatst gewijzigd op 13-11-2024; geraadpleegd op 05-02-2025]. URL: https://www.nivel.nl/nl/onderzoeksprogrammas/arbeids-en-organisatievraagstukken-gezondheidszorg/aanvragen-capaciteitsraming-beroepsgroep-zorg