Nieuws
26-08-2004

Beste behandeling tegen smetten op een rijtje gezet

Wat is de beste aanpak om rode, jeukende, pijnlijke en soms ontstoken huidplooien (‘smetten’ of intertrigo) te voorkomen of te genezen?Het Landelijk Expertisecentrum Verpleging en Verzorging (LEVV) heeft samen met het NIVEL en de Nederlandse Vereniging van Dermatologisch Verpleegkundigen (NVDVV) in opdracht van ZonMw de bestaande  richtlijn voor de behandeling van smetten aangepast aan principes van ‘evidence based nursing’: het proces waarin verpleegkundigen hun behandelbesluiten nemen op grond van de beste wetenschappelijke onderzoeksresultaten, hun klinische ervaring, de voorkeur van patiënten en de beschikbare hulpmiddelen. De verbeterde richtlijn moet na maximaal vijf jaar herzien worden.

Smetten is een probleem waar iedere verpleegkundige of verzorgende mee te maken heeft: maar liefst één op de acht patiënten in Nederlandse ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen heeft smetplekken onder de borsten of in de liezen.

De richtlijn wordt ter legitimatie aangeboden aan de toetsingscommissie Richtlijnen van de AVVV.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.