Coronacijfers week 40: Aantal patiënten met COVID-19-achtige klachten in de huisartsenpraktijk
Nieuws
08-10-2020

Coronacijfers week 40: Aantal patiënten met COVID-19-achtige klachten in de huisartsenpraktijk

Het Nivel volgt hoeveel patiënten er wekelijks een eerste contact hebben met de huisartsenpraktijk vanwege COVID-19-achtige klachten. Dit doen we aan de hand van de gegevens die huisartsenpraktijken aangesloten bij Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn registreren. Huisartsen zien ook patiënten met bevestigde COVID-19. Hierover worden geen cijfers gepubliceerd, omdat de trends hierin gelijk zullen zijn aan de GGD-meldingen.

Deze cijfers maken deel uit van het Dashboard Coronavirus en zijn een aanvulling op de cijfers van COVID-19-meldingen van de GGD’en en de cijfers van ziekenhuisopnames en sterftegevallen in verband met COVID-19.

Cijfers tot en met 4 oktober 2020 (week 10-40)
Het aantal patiënten met COVID-19-achtige klachten bij de huisarts is iets gestegen in vergelijking met de voorgaande drie weken. De cijfers hebben betrekking op mensen bij wie de diagnose (nog) niet door een test bevestigd is, maar die wel klachten hebben die passen bij COVID-19.
De sterke stijging in het aantal besmettingen zoals gemeld door de GGD’en leidt vooralsnog niet tot een toename in huisartsbezoeken vanwege COVID-19-achtige klachten van mensen die (nog) niet positief getest zijn. Dit sluit aan bij het beleid van huisartsen om patiënten met klachten niet zelf te zien, maar adviseren om zich te laten testen door de GGD.

Hieronder ziet u het aantal mensen dat in week 40 voor het eerst contact met de huisartsenpraktijk opnam vanwege COVID-19-achtige klachten per 100.000 inwoners. Bekijk alle scores in de factsheet.

het aantal mensen dat in week 40 voor het eerst contact met de huisartsenpraktijk opnam vanwege COVID-19-achtige klachten per 100.000 inwoners

 Meer weten?
Al onze COVID-19-cijfers in de huisartsenpraktijk vindt u op de overzichtspagina Cijfers COVID-19-achtige klachten in huisartsenpraktijken binnen Corona Actueel, waarin u informatie aantreft over al ons corona-onderzoek.

Een deel van de deelnemende huisartsenpraktijken, de Nivel Peilstations, neemt monsters af bij een aantal patiënten met griepachtige klachten. Deze worden door het RIVM onderzocht op onder meer SARS-CoV-2. De resultaten zijn te vinden op onze Surveillance-pagina, samen met al onze wekelijkse cijfers over gezondheidsproblemen.

Over ons onderzoek
Voor het vaststellen van deze cijfers maken we gebruik van de deelnemende huisartsenpraktijken van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.