Eén op de tien cliënten met onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding ontvangt meer zorg van de diëtist dan vergoed wordt vanuit de basisverzekering
Nieuws
09-08-2024

Eén op de tien cliënten met onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding ontvangt meer zorg van de diëtist dan vergoed wordt vanuit de basisverzekering

Uit onderzoek van het Nivel blijkt dat  10% van de cliënten in 2022 meer dan 180 minuten per jaar behandeld werd, terwijl de huidige basisverzekering maximaal 180 minuten per jaar vergoedt. In de periode 2020 tot 2022 was er een toename in het aandeel volwassenen dat met een diagnose onbedoeld gewichtsverlies (van 11% naar 15%) of ondervoeding (van 6% naar 7%) onder behandeling was van de diëtist. Deze cliënten waren vaak ouder dan 65 jaar en kwamen vooral bij de diëtist na een doorverwijzing van de huisarts.

Elk jaar publiceert het Nivel informatie over het zorgproces, de zorginhoud, de zorgevaluatie en de kenmerken van cliënten die worden behandeld door een diëtist in de eerstelijns gezondheidszorg. Daaronder vallen ook gegevens over het aantal cliënten dat bij de diëtist komt voor onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding. Uit een rapport van het Kenniscentrum Ondervoeding blijkt dat als cliënten met deze aandoeningen niet juist behandeld worden, dit ernstige gevolgen kan hebben, zoals een langzamer herstel van ziekte, lagere kwaliteit van leven en een verhoogde kans op overlijden. De resultaten uit het onderzoek van het Nivel kunnen belanghebbenden ondersteunen in het aantonen van het belang van een proactieve aanpak bij onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding. Denk hierbij aan beroepsverenigingen en beleidsmakers.

Fragment uit Cliënten met onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding bij de diëtist in 2020, 2021 en 2022: aandeel van de cliënten die bij de diëtist werden behandeld voor onbedoeld gewichtsverlies of ondervoeding per totaal aantal minuten behandeltijd per cliënt per jaar.
Behandeltijd

Meer weten?

Bekijk alle resultaten van dit Nivel-onderzoek in de gehele publicatie.

Over het onderzoek

De cijfers van dit onderzoek zijn gebaseerd op elektronisch geregistreerde gegevens van diëtistenpraktijken die deelnemen aan Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.