Hoe reageren landen op de COVID-19-crisis? Een actueel overzicht
Nieuws
08-04-2020

Hoe reageren landen op de COVID-19-crisis? Een actueel overzicht

Het Nivel heeft de informatie over Nederland aangeleverd voor de COVID-19 Health Systems Response Monitor. De website geeft overzichtelijk weer hoe landen uit de Europese regio en enkele daarbuiten reageren op de COVID-19-crisis. Het overzicht wordt wekelijks geactualiseerd. Op dit moment doen er 23 landen mee en dit aantal zal snel toenemen. De website is opgezet door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de European Observatory on Health Systems and Policies.

In de overzichten treft u de laatste stand van zaken aan van de initiatieven die de deelnemende nationale autoriteiten ondernemen, maar ook van de initiatieven die in de samenleving ontstaan.

Preventie, zorg, zorgcapaciteit en aanpalende maatregelen in verschillende Europese landen
Onderwerpen als preventie, zorg en zorgcapaciteit komen aan bod, evenals de maatregelen die in andere sectoren dan de zorgsector worden genomen. Het initiatief komt voort uit de vele verzoeken van de WHO-lidstaten in Europa om data en informatie over COVID-19 te delen. Er bleek nog geen plek te zijn met een goed overzicht van hoe in de verschillende landen gereageerd wordt op de COVID-19-uitdagingen.

Voorpagina website COVID-19 HSRM – Netherlands, dd. 7 april 2020
Voorpagina website COVID-19 HSRM – Netherlands, dd. 7 april 2020

Deelnemende landen aan de HSPM tot nu toe
Er zijn op dit moment  23 landen die hun gegevens beschikbaar stellen voor in de COVID-19 Health Systems Response Monitor, waaronder Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland Italië, Spanje, Luxemburg, Verenigd Koninkrijk en Canada.
 
Health Systems and Policy Monitor-netwerk
Het Nivel maakt deel uit van het Health Systems and Policy Monitor-netwerk, dat onderdeel is van de European Observatory on Health Systems and Policies. Dit netwerk verzorgt systematische beschrijvingen van de zorgstelsels in Europa, waardoor de verschillende zorgstelsels op een gestructureerde manier met elkaar kunnen worden vergeleken. Actuele wijzigingen in de zorgstelsels worden bijgehouden op de website Health Systems and Policy Monitor. De leden van dit netwerk hebben voor hun land de bijdragen geleverd voor de COVID-19-HSRM.

 

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.