Nivel-empathie
Nieuws
22-12-2020

Zorgverleners: ‘Kwaliteit van palliatieve zorg is goed, maar kan nog beter’

Zorgverleners vinden dat de palliatieve zorg die zij geven van hoge kwaliteit is. De zorg kan nóg beter worden als de adviezen van het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland vaker ter harte worden genomen. Dit blijkt uit een vragenlijstonderzoek van het Nivel onder verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners.

Palliatieve zorg is de zorg voor mensen die levensbedreigend ziek of kwetsbaar zijn. Kwaliteit van leven van de patiënt en diens naasten staan daarin centraal. De zorg is niet alleen gericht op verlichting van lichamelijke problemen, maar omvat ook psychische, sociale en spirituele ondersteuning.

Zeventig procent vindt de geboden palliatieve zorg van hoge kwaliteit
Zeventig procent van de verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners beoordeelt de geboden palliatieve zorg als goed. Een kwart vindt de kwaliteit voldoende en maar zes procent spreekt van matig of slecht. Ook is driekwart van de zorgverleners van mening dat patiënten erop kunnen rekenen passende zorg te krijgen en zo lang mogelijk betrokken te worden bij beslissingen over hun zorg.

Winst te halen in tijdige herkenning, betere samenwerking, meer proactieve zorg en meer tijd
Zorgverleners noemen als mogelijkheden om de palliatieve zorg te verbeteren: meer samenwerking en communicatie, meer aandacht voor proactieve zorgplanning, tijdige herkenning van de palliatieve fase en meer tijd voor de zorgverlening. Daarnaast zou de palliatieve zorg (nog) beter kunnen aansluiten bij de wensen en behoeften van de patiënten en naasten. Dit kan bijvoorbeeld door waar mogelijk de zorgverlener van de aangegeven voorkeur in te zetten als behandelaar van de patiënt. Ook kan er meer aandacht zijn voor de wilsverklaring van de patiënt en de te nemen beslissingen rondom het levenseinde.

Bekendheid geven aan het Kwaliteitskader palliatieve zorg
In het Kwaliteitskader palliatieve zorg Nederland staan adviezen voor het geven van goede palliatieve zorg. Om bij te kunnen dragen aan een hogere kwaliteit van de palliatieve zorg is het wenselijk dat betrokken zorgverleners weten wat hierin staat, en dus wat er van hen wordt verwacht. De bekendheid van het Kwaliteitskader kan nog groeien: 70% weet dat het Kwaliteitskader palliatieve zorg bestaat, maar slechts 34% weet (redelijk) goed wat erin staat. Driekwart van de zorgverleners die bekend zijn met de inhoud van het Kwaliteitskader, vindt dat het een goede leidraad is die bijdraagt aan de kwaliteit van palliatieve zorg.

Het onderzoek
Het Nivel heeft in 2020 een vragenlijstonderzoek uitgevoerd onder verpleegkundigen, verzorgenden, begeleiders en praktijkondersteuners. De meerderheid van hen is deelnemer aan het Nivel Panel Verpleging & Verzorging). In totaal vulden 746 zorgverleners die zelf palliatieve zorg geven, de vragenlijst in. Het onderzoek is uitgevoerd met subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Altijd op de hoogte blijven van Nivel-nieuws? Abonneer u op onze attendering!

U kunt zich op elk moment afmelden, via de link onder in de e-mails die u ontvangt. Meer weten? Bekijk het  Privacybeleid van het Nivel en de legal policies die het mailingsplatform Mailchimp hanteert, die u erkent door uw deelname aan onze nieuwsattendering via dit platform.
Ook interessant: bekijk de mogelijkheden om onderzoek te doen met (gegevens van) het Nivel.