In een van de 10 ontwikkelde praktijkgidsen van het VMS-Veiligheidsprogramma (2008-2012) staan de processtappen van klaarmaken en toedienen van parenterale geneesmiddelen beschreven. We onderzoeken de mate waarin ziekenhuizen het toedienproces van parenterale geneesmiddelen hebben geïmplementeerd.
Eerste evaluatie thema’s VMS-Veiligheidsprogramma, 2011-2013
Nivel-dossier Patiëntveiligheid
De afgelopen jaren (zie 2028-2012) werkten de Nederlandse ziekenhuizen via het VMS-Veiligheidsprogramma aan het verbeteren van patiëntveiligheid. Eén van de tien thema's was High Risk Medicatie: klaarmaken en toedienen van parenteralia. Hierbij bleken namelijk de meeste medicatiefouten (46%) voor te komen. VMS leverde een praktijkgids met toedieningsstappen voor parenteralia.
Onderzoeksvraag
Zijn de toedieningsstappen voor parenteralia, opgenomen in de VMS-praktijkgids High Risk Medicatie, geïmplementeerd in de ziekenhuizen? Een evaluatiestudie.
Methode
In de praktijkgids van het VMS-Veiligheidsprogramma staan de processtappen van klaarmaken en toedienen van parenterale geneesmiddelen beschreven (VMS, 2009). De aanname is dat goede implementatie van dit toedienproces het aantal toedienfouten reduceert. We onderzoeken de mate waarin ziekenhuizen het toedienproces van parenterale geneesmiddelen hebben geïmplementeerd. We evalueren hoe vaak de handelingen in het toedienproces correct uitgevoerd worden en of verschillende typen afdelingen hierin verschillen.